През първото десетдневие на декември средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 2 до 5 градуса под климатичната нормата. Малко над нормата ще са сумарните валежи през последния месец на годната.

В повечето райони те ще са между 50 и 70 л./кв.м, в планините и южните части – от 75 до 120 л. /кв.м. Така започна прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс"), които разкриха какво време ще има в България през декември месец и по-специално на Коледа и Нова година.

 

Eто и подробности какво време ни очаква през декември и така чаканите Коледа и Нова година: 

Времето през първото десетдневие на декември

Месецът започва с разваляне на времето и валежи от дъжд. Ще е по-често облачно и дъждовно. По-значителни ще са валежите над планините и в Югоизточна и Централна България. Към 3-4 декември се очаква в крайните северозападни райони, Предбалкана и по високите западни полета да завали и сняг.

 

Около 5 и 7 декември времето ще се стабилизира, а облачността ще се разкъса. До края на първото десетдневие след временно прекъсване от юг валежите отново ще се активизират, но ще са предимно от сняг и температурите ще се понижат. Очаква се влошаване на синоптичната обстановка и сериозен процес (според GFS модела).

 

Средните дневните температури ще са типични за сезона и ще са между 6-8 градуса. Очаква се чувствително понижение на температурите към края на първото десетдневие на декември. Ще има и сериозно източно нахлуване и температури под минус 10 градуса в ниските райони

Времето през второто десетдневие на декември

Повечето климатични модели прогнозират, че странната ни ще попада под влияние на високо налягане над Източна Европа. Температурите ще започнат да се понижават, а облачността над нашата страна ще е по-често разкъсана и ще бъде слънчево. Очакваните температури ще са под минус 10 °С. Ще има условия и за целодневни мъгли.  

Към края на второто десетдневие, между 17 и 20 декември, термометрите отново ще се повишат. Ще е облачно и мъгливо. 

Времето през третото десетдневие на декември

Затоплянето ще продължава и по време на третото десетдневие. Около 23 и 26 декември се очакват превалявания, които ще преминават в снеговалежи над планинските райони. По-топло ще се задържи в ниското. Към момента (27.11.), прогнозите сочат, че около Коледа времето ще е необичайно топло и дори дневните температури ще са над 15 °С. 

Към края на годината температурите ще се понижават. Очакваме и нови валежи от дъжд около Нова година.

Разбира се, както неведнъж синоптиците са подчертавали, подобни прогнози са твърде дългосрочни в метеорологията и е възможно да претърпят изменения.

Месечните прогнози дават само обща представа за времето поради невъзможността за по-детайлна прогноза в конкретен регион за толкова дълъг период от време. Месечната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук