По случай празника на българската авиация пожелавам в скоро време да се реализира проектът за боен самолет. Това каза ген.-майор Цанко Стойков, командир на Военновъздушните сили (ВВС) пред „Фокус“ във връзка с 104-годишнината от създаването си.
„Пожелавам на всички авиатори и зенитчици, които са в структурите на ВВС, в личен план да бъдат здрави, да имат много сили и енергия и още по-големи полети и успехи в професионален план”, заяви той.

„Пожелавам също така с помощта и подкрепата на Щаба и Министерство на отбраната в скоро време да реализират проекта за боен самолет, така че ние да положим началото на реалното удвояване на нов многоцелеви изтребител за Българските военновъздушни сили”, обясни ген.-майор Стойков.

Той поясни и как протича тази година отбелязването на празник на ВВС „Започнахме отбелязването на празника от 12 октомври, когато проведохме среща на командването на ВВС с ветерани, слушатели на Военна академия и ученици, които са фенове на българската авиация. В киносалона на Военна академия бе тържествено отбелязан празникът като бяха наградени ветерани и по време на това тържествено събиране се изгледа и филма за известния български военен летец, пилот и герой Димитър Списаревски. Това беше оценено като много добър филм, отразяващ живота на един доблестен български пилот и българин. Той е защитил с живота си столицата на България – София, при бомбардировките през 1943 г., защитавайки града от американските бомбардировачи”, припомни той.

„В последващи мероприятия се проведе и ритуалът по полагане на венци пред паметника на българският военен летец, на военния парашутист и на летците на пл. „Народно събрание” в София. На тържествено мероприятие бяха наградени и представители на всички родове авиация и зенитно-ракетни войски, които са част от Военновъздушни сили под командването на ВВС, началника и министъра на отбраната”, добави командващият ВВС. По думите му отбелязванията, свързани с празника, ще завършат на 16 октомври, когато ще бъде проведен Ден на отворени врати в транспортната авиогрупа във Враждебна.

„Тези, които обичат авиацията и искат да празнуват с нас са добре дошли. От 12.00 до 17.00 ч. вратите на Транспортна група ще бъдат отворени, хората ще могат да наблюдават авиационна техника. Същият ден на летище „София” пристига един от най-големите транспортни самолети – „Еърбъс -380”. Очаква се да стане към 13.00 ч. С това мероприятията ще завършат”, допълни той.