Тази нощ е починал бившият секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов. Тъжната вест съобщи във Фейсбук синът му проф. Михаил Мирчев. 

"Уважаеми скравенци, тази вечер нашият Татко Проф. Стоян Михайлов си отиде. Спокойно и тихо, след един прекрасен слънчев ден.

Бе обграден с много внимание и любов не само от близките си, но и от много от Вас. Утре в дома ни, заповядайте, да се сбогувате с него. Мир на душата му", написа проф. Мирчев.

Проф. Стоян Михайлов е основният критик на Тодор Живков преди 10 ноември 1989 г. Той е един от създателите на родната социология. Баща е на проф. Михаил Мирчев и дядо на депутата от БСП Стоян Мирчев. 

Той е един от малцината висши функционери на БКП, отправил критики за преименуването на българските граждани от турски произход и прословутата Юлска концепция от 1987 г.  

Роден е в село Скравена, Софийско, на 6 октомври 1930 г. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски". По-късно е асистент по философия във ВИИ "Карл Маркс", сътрудник е на Института по философия. От 1968 г. работи в Института по социология на БАН. Директор му е от 1973 до 1976 г.

Създател и бивш главен редактор на сп. "Социологически проблеми". Професор в БАН, професор в СУ "Св. Климент Охридски", член-кореспондент на БАН. 

Основните му научни трудове са "Емпиричното социологическо изследване" - настолна книга на българските социолози, "Обществото като социологическа система", "Социологически студии", "Възрожденският процес в България", "Живковизмът през призмата на една лична драма", "Енциклопедичен речник по социология" - обща научна редакция и ръководство. Най-новата му книга - "Сталинисткият тоталитаризъм", излезе от печат току-що.

Основната теза в книгата на Стоян Михайлов е, че предишното общество, съществувало у нас и в бившия Съветски съюз, наречено "социалистическо", не е било такова. Терминът, който използва Михайлов, е "сталинистко-тоталитарно общество". Характеристиката на социалистическото и комунистическото общество, която се съдържа в трудовете на Маркс и Енгелс, не само се различава от резултата в СССР, но в много пунктове е противоположна, твърди Стоян Михайлов.

Авторът е убеден, че това тоталитарно общество е имало алтернатива. Според него е било възможно то да се реформира и да се превърне в истинско социалистическо общество. Той смята, че досега са оформени два варианта на преход от сталинистко към ново общество. Единият вариант е перестроечният - на Горбачов и неговите реформи. Този вариант според Михайлов е проста реставрация на капитализма. Другият модел, чийто апологет е авторът, е китайският. Този модел почнал да се осъществява от Дън Сяо Пин. Михайлов е впечатлен, че 22 години брутният вътрешен продукт в Китай нараства средно с около 10%.

"През ХХI век Китай ще се оформи като водещата сила в света" - цитира Михайлов футуролози и изследователи. Той твърди, че сме сбъркали, като сме избрали първия път. Ръководството на БКП, а след това на БСП съзнателно е поело пътя на Горбачовата перестройка.

Прословутият доклад на Ричард Ран и Роналд Ът, платен от правителството ни, отрежда на България движението към "демократичния капитализъм." Докладът е богато хоноруван, но Михайлов е разочарован, че никой от тогавашното правителство на Луканов, нито от партията, нито от парламентарната група, не възразява срещу него, пише "Сега" в една ретроспекция за живота и научната дейност на Стоян Михайлов по повод негов юбилей.

Авторът е убеден, че в резултат на начертаната от този доклад линия 11 години България е подложена на абсолютно разграбване. Михайлов твърди, че фактът на продължаващ грабеж само показва какви огромни активи са били натрупани. Той е противник на НАТО, както и на военните пактове.

Глобализацията според него няма алтернатива, но тя трябва да се осъществи при ред, при който няма водеща полицейска сила. Една от бедите на България, според него, след 1944 г. е едностранното обвързване с СССР и крайно редуцираните връзки със Запада.