България отбелязва Гергьовден. За втора година честванията за 6 май преминават под знака на пандемията без масови военни паради, танкове и ракетни установки. Имаше водосвет на бойните знамена и знамената – светини пред паметника на Незнайния воин в столицата.

В тържествения ритуал участва и Гвардейският представителен духов оркестър, както и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Спецчастите. На церемонията присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.


Военнослужещите от представителните части преминаха в тържествен марш, след което се проведоха демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.

Демонстрациите на способности с авиационна техника в небето над София започнаха с полет на вертолет „Кугар“ с националния флаг.

Екипажи от авиобази Крумово от състава на ВВС и "Чайка" от състава на ВМС зарадваха любителите на авиацията с изпълнение на полети.
В небето полетяха вертолети "Кугар", "Ми-24", "Бел", "Пантер" и "Долфин". След тях в различни формации прелетяха самолети "Пилатус", L-410, "Спартан", L-39, Су-25 и МиГ-29.

Те бяха пилотирани от военнослужещи от авиобазите в Долна Митрополия, Враждебна, Безмер и Граф Игнатиево от състава на ВВС.

 

 

 


 

 

 

 

  


 


 


 


 


 


 Снимки/Видео: Георги КОЛЕВСъйко СЪЕВ, БЛИЦ