Починалият по време на конвой арестант Пламен Куцаров е бил блед, много вял и отпуснат, още когато са го взели от Института по психология след продължилите там разпити през целия ден. 15 минути по-късно на път за НСБОП му станало лошо. А според количеството и степента на тяхното разграждане в организма наркотичните вещества, установени при аутопсията, са приети от него между 4 и 6 часа преди смъртта, т.е. по време на ареста, но не и на превозването му. На тези факти ще се гради защитата на обвинените в немарливо изпълнение на професионалните си задължения антимафиоти, разкри пред Нова тв адвокатката им Надежда Ковачева.
На двама служители от групата за задържане е повдигнато обвинение за смъртта на Пламен Куцаров. Това са Ирен Вълев и Божидар Проданов. Антимафиотите са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост.
Поставянето на белезеници на гърба е напълно според изискванията на наредбата за задържане и конвоиране, подчерта адвокатката. Световната практика показва, че единствената поза с белезници, при която арестант може да се задуши, е т.нар. "таралеж", при която са вързани ръцете и краката. Освен това, внезапна сърдечна смърт не може да настъпи от задушаване, каза Ковачева.
Конвоиращият екип през деня е бил зает с други задачи. Полицаите били извикани в Института по психология, когато там приключили разпитите и тестовете на детектора на лъжата на Пламен Куцаров. В негово присъствие началникът им е казал, че задържаният е съпричастен към престъплението и той е чул това. По време на превозването му станало лошо, спирали и му предлагали вода. При повторно спиране му вадили езика, защото го бил глътнал и му правили непряк сърдечен масаж. След това обърнали към "Пирогов". Били там в 21.05 ч.. санитарите приели арестанта в 21.15 ч., а в 21.28 ч. излезли и казали, че в 21.26 ч. апаратът е показал права линия.
Според тяхното разбиране подзащитните ми са изпълнили своите задължения, обобщи адвокат Ковачева. Тезата й е, че в тяхно присъствие той не е бил в поза, която да причини задушаване.
БЛИЦ припомня, че софийската градска прокуратура повдигна обвинения на двамата антимафиоти по чл. 123, ал. 1 от НК, който визира причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. /БЛИЦ