Децата на 90-те вече са на възраст между 30 и 40 години. Те са единственото поколение, което имаше възможността да израсне едновременно във физичесия свят с игри по улиците и във виртуалния, който след 1992-1994 г. започна постепенно да се отваря към широката публика в България, пише "Флагман".

Като такива, тези млади хора у нас са запознати както с уличните забавления – Криеница, Стражари и апаши, Куцанка; така и с някои от по-нестандартните и необичайни за времето си игри – конзолните и компютърните.

Не всеки през 90-те години имаше компютър у дома, а още по-малко бяха тези, които имаха интернет, който през тези години работеше с модем на "невероятната скорост" от 20-30 килобайта в секунда.

Флагман.БГ днес представя списък с компютърните и конзолни игри, с които няколко поколения израснаха и които са се превърнали в култови за една цяла възрастова група у нас. Тези, които малко или много са променили живота на мнозина. Ще разделим списъка на две части, започвайки с игрите за обикновения геймър и завършвайки с тези, от които произлезе понятието е-спорт*.

5. Супер Марио

Вероятно няма човек на планетата, които поне е е чувал името на мустакатия италианец в червен гащеризон. Супер Марио беше класика. Геймплейът на този сайдскролър беше не само увлекателен за най-малките, но и изключително наситен с предизвикателства за тези, които искаха да усъвършенстват уменията си с контролера.

Реално това е втората игра от поредицата и тя не е създадена през 90-те години, но по обективни причини нейната популярност у нас се разви особено много след падането на социалистическия строй и така реално тя е позната на децата родени след средата на 80-те години и известна на тези, родени дори след 2000 г.

Популярността й не е случайна – тя е цитирана от мнозина като една от най-великите видеоигри правени някога. А съчетанието между лесни за научаване контроли и изключително труден процес на усъвършенстване в използването им перфектно, превръщат Супер Марио в едно от най-запомнящите се заглавия в гейминг индустрията.

 4. Tyrian

Едно от заглавията, които не събраха особена популярност в България по време на излизнаето му през 1995 г., но успяха да наваксат след като на пазара се появиха компилационни дискове с много игри – разбира се презаписани и... граничещи с легалното. Tyrian е легенда в жанра на скроловите шутъри.

Смята се за една от тези игри, които толкова добре са преработили концепциите във вече наложен жанр, че са го предефинирали. Освен огромни дози екшън, експлодиращи космически кораби, разнообразни терени и пълна кустомизация на своя летателен апарат, играчите имаха възможност да играят включително и мултиплейър, макар от един компютър.

Малко известен факт за тази игра е, че създателите й всъщност са небезизвестните Epic Games, който в наши дни са се превърнали в движещата сила зад гейминг индустрията, притежавайки и разработвайки всички итерации на Unreal Engine, както и популярната сред днешната младеж игра Fortnite.

3. Wolfenstein 3D

Няма как игра от този калибър да не попадне в този списък. Издадена през 1992 г. от id Software – фирмата, която стой зад Doom и Quake, Wolfenstein 3D е изключително важна за развитието на жанра на т.нар. „шутъри” като цяло.

Малко са тези, които под една или друга форма не помнят центрирания по средата на екрана пистолет или пушка, с който злостно и безпощадно покосяваха редица след редица нацисти в бункерите под Третия райх, влизайки в ролята на Уилям Бласковиц.

Играта често е описвана като „една от най-добрите правени някога” и макар тя да не е първата, която още в началото на 90-те използва базово триизмерното пространство, тя е първата, която достигна до широките маси и популяризира стрелбата от първо лице на екрана. За това свидетелстват и 200 000 продадени копия за по-малко от година.

2. Tomb Raider

Гледай тук горе, тук са ми очите. Малко, действително малко, са момчетата, които не помнят пищната главна героиня в тази поредица от триизмерни игри от трето лице. Е, името й често бе бъркано за Tomb Raider, когато в действителност то е Лара Крофт, но това е без значние.

Въоръжена с невиждам сексапил, облечена в зелено потниче, къси шорти и ботуши, с дълга до коленете коса на плитка – никой не може да забрави приключенията на Лара Крофт и двата й големи... пистолета.

Издадена за пръв път през 1996 г. този шедьовър за времето си постави ново начало в тримерните компютърни игри и даде възможност за истинска еволюция в дизайна и мисленето на програмистите.

Иновативната и графика, геймплей и начин, по който играчът взаимодейства със света спечелиха на Tomb Raider редица награди и отвориха вратите на гейминг индустрията към напълно нови граници на въображението.

1.(1) Grand Theft Auto и GTA 2

Няма как този списък да е пълен, ако не добавим към него „бащата” на игрите от типа „отворен свят”. Grand Theft Auto или за кратко GTA, както и наследникът му GTA 2, дадоха на играчите възможност да влязат в напълно виртуален нов свят, който е отворен за всяко тяхно желание.

Да, в игрите имаше история, която можеше да бъде проследена, но нека не се залъгваме... кое е по-интересно?

Да станеш топ шеф на мафията и да избиеш конкуренцията или да... намериш и откраднеш скрития в третия регион на Anywhere City танк и да сееш хаос и разрушение, невиждано по мащаб преди? 

Освен чистото забавление, което доставяше на играчите, GTA, спорно, но много основателно, е основоположникът на модерните Open World компютърни игри. Като такава, тя несъмнено заслужава номер 1 в този списък.

1.(2) Half-Life

Излязла в самият край на 90-те - през 1998 г. тази компютърна игра, разработена от Valve Softwares е безспорният крал в този списък.

Истински шедьовър не само визуално, не само като история, но и като незабравимо преживяване за милиони геймъри по цял свят, Half-Life несъмнено е върхът на геймингът през 90-те години.

Тя пренаписва изцяло начинът, по който играчите взаимодействат с виртуалния свят, потапя всеки в нова реалност и създава след себе си култова поредица, която и до ден днешен не е завършена (Valve, моля ви... Half-Life 3, не Alyx). Тази игра напълно предефинира бъдещето на всички шутъри.

До днес тя е смятана за най-великия first person shooter правен някога и има причини за това. След нея гейм индустрията постепенно започна да разбира, че това е пътят към успеха и така бе посято началото на други култови игри от новото хилядолети, като Call of Duty, Medal of Honor, Battlefield и др.