Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от търговската мрежа в страната, но проверките продължават. Земеделският министър Румен Порожанов заяви, че проверките на Агенцията по безопасност на храните се извършват само на базата на анализ на риска или при сигнал. Затова не може всяка храна на пазара да бъде предварително проверена.

 До този момент четирима души - от Търговище, Костинброд, София и Бургас са подали сигнали за татул в купения от тях спанак. Нали разбирате, че агенцията по храните не може да наблюдава всяка една леха и дали в нея има плевел или каквото и да е. Агенцията прави извадкови проверки на база анализ на риска или при сигнал.

Така, че не може да бъде проверена всяка една храна, която се предлага на пазара, обясни Порожанов. От Агенцията по безопасност на храните продължават да следят за партиди от този производител.

В Русе са проверени 27 търговски обекта. На територията на Русе не са извършвани доставки от 7 до 10 дни, но са предприели действия за изтегляне на наличните количества там, където ги е имало, обясни д-р Георги Дяков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе. Според търговците обаче, след този случай хората се притесняват да си купуват спанак. От Дирекцията по безопасност на храните в Русе увериха, че няма място за притеснение, тъй като при контролните си проверки през последния месец не са открили храни, които да представляват заплаха за здравето.