Днес е последният ден, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябва доброволно да умъртвят животните. След това прасетата ще бъдат принудително унищожени.

В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, няма да удържат обещанието. Те обявиха, че няма да допуснат екипите от Агенцията за безопасност на храните в дворовете на хората.

Междувременно стана ясно, че животински останки са открити в дере край затворения за преминаване път между сливенските села Гавраилово и Бяла. Предполага се, че останките са на прасета, умъртвени заради мерките за борба с чумата по свинете.

В края на работната седмица протестиращите край село Крушаре изпратиха до Върховната административна прокуратура сигнал заради начина, по който да бъдат унищожавани останките от умъртвените животни и за други важни проблеми внесоха сигнал.

Протести срещу изискването за доброволно умъртвяване на прасетата в личните стопанства с пътни блокади организират също  жителите на ямболското село Безмер и варненската община Долни чифлик.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!