По последна информация състоянието на патриарх Неофит е стабилизирано. Припомняме, че българският патриарх бе транспортиран в тежко състояние в неврологичното отделение на болница "Токуда".

Това е станало на 15 юни вечерта, но новината е съобщена вчера от служители на Софийската митрополия.

Патриархът е бил отведен в болницата от високопоставени служители и духовници, на които е поверена грижата за здравето му.

Пред NOVA Ловчанският митрополит Гавраил потвърди, че патриарх Неофит е в неврологичното отделение на болница "Токуда".

Към този час при мен няма информация за промяна в здравословното състояние на българския патриарх Неофит, заяви за БТА отец Николай Георгиев - началник на Отдела "Връзки с обществеността" на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

"Информацията за здравословното състояние на патриарх Неофит единствено ще дойде от неговия екип, или от началника на кабинета, или от личния му лекар, или от секретаря на Митрополията", каза отец Георгиев. Той подчерта, че въпросът за здравословното състояние на патриарха е "по някакъв начин и личен въпрос, и само най-близките му могат да кажат".

Патриарх Неофит беше в болница през април - за това съобщи Мика Зайкова от парламентарната трибуна, при откриването на първото заседание на 45-ия парламент. Тогава също липсваше информация от синода - впоследствие беше съобщено, че главата на БПЦ е приет за рутинни изследвания.