Проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията за 29 ноември. Ето какво написа математикът в профила си във социалната мрежа Фейсбук:

Кратка информация за пандемията за 29 ноември 2022 г.

За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Обстановката е спокойна. Планът „Полегата вълна“ си действа. Планът ви е обявен много отдавна и се реализира пред очите ви. Гледайте, за да знаете какво да искате от тези, които ще се занимават със следващите епидемии, защото аз няма да се занимавам вечно с това.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Както бе прогнозирано, разпространението на К-19 бе забавено. Прогнозирано ви е, че това няма да позволи на ковид-вълната да се вдигне толкова високо, че да създаде съществени проблеми за здравната система до коледните празници. Гледайте, дали ще се сбъдне тази прогноза. Ама добре гледайте, защото и тази прогноза ви е направена много отдавна.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 134. Очакван срок на стабилност на сценария поне 138 дни. Което означава, че и през ноември се очаква болниците да не се напълнят. Гледайте, дали ще стане така. Ноември си свършва, прогнозата се осъществява. Вече се сещате, че прогнозата за декември е: Сценарий Празни болници се очаква да остане стабилен. Не се очакват проблеми до края на годината. Но нека да дойде декември.

14-дневната заболеваемост днес е 41.25 на 100 000. Спадна. Ковидът е достатъчно забавен, за да не може да се надигне толкова, че да ни създаде проблеми за Коледните празници. Това е целта на играта. След празниците зависи от това, какво ще си внесем от чужбина покрай празниците. Предварителните сметки не показват, че ще имаме особени проблеми, но пак ви пиша, нека да видим какво ще си внесем покрай края на годината.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 241 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Очаква се да няма дифузно разпространение 250 дни. Тоест, не се очакват особени проблеми за коледните празници. Гледайте, става ли това или не става. Забележете – 8 месеца вече няма дифузно разпространение и това стана с подходящи действия по спирането на най-високата вълна на заболеваемост и след това. Да знаете, какво да искате от тези, които ще се занимават със следващите пандемии.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.78. Под 1.00 е. Заразата се свива, но Ковидът не се дава да бъде тръшнат бързо.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Дифузното разпространение на ковида обаче го няма.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.08

София-град - 0.08

Пловдив - 0.07

Бургас - 0.05

Варна - 0.05

По южните граници

Благоевград - 0.07

Кърджали – 0.06

Смолян - 0.08

Хасково - 0.08

Ямбол – 0.07

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Имаме задържане на ниски стойности на индекситe по области. Това е добре – сценарият Празни болници ще си остане стабилен и през декември, не се очаква да имаме проблеми с коледните празници.

За страната, индексът е 12 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. Добре гледайте, какво става, защото прогнозата, че Ковидът няма да развали Коледните празници ви е направена много отдавна а до празниците има още 3 седмици и нещо.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 241 дни. Прогнозата е – дифузно разпространение няма да има 250 дни. Гледаме дали ще се реализира.

За сведение - индексите в още няколко области

Добрич - 0.07

Кюстендил - 0.08

Ловеч - 0.07

Монтана - 0.05

Пазарджик -0.10

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А ноември си върви-и-и-и. Виждате, индексът трябва да се вдигне 10-на пъти, за да стигне критичната стойност, в Монтана – даже 20 пъти. Няма време да го направи до Коледа, но вие го знаете това отдавна. Ситуацията е спокойна.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 56

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

под 12% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 415

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 9%. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през декември. Очаква се да минем през есенно – зимната вълна без големи проблеми до коледните празници. Ако не си внесем много вируси по празниците – и след Ивановден ще сме добре.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността през втората половина на ноември ще е ниска, но се очаква да се появят дни с двуцифрено число починали. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Пиша си го аз това, ама кой ли го слуша. Пазете се, къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 241 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през ноември, болниците няма да се напълнят. Няма да се напълнят и до Коледа.

7. Днес – картата на риска. Обстановката е спокойна, червено няма. А вече сме 29 ноември. Коледните празници наближават и прогнозата, че нямаме да имаме проблеми по празниците с Ковида , все повече се осъществява.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук