В специални изявления посолствата на Канада, Великобритания и Съединените щати приветстваха действията на българската прокуратура и контраразузнаването по разкриване на двама руски шпиони в България, както и повдигнатите обвинения на други трима руснаци, отговорни за опит за убийство през 2015 г.Канада подкрепя мерките, обявени от българските власти, свързани с повдигнатите обвинения срещу трима руснаци, отговорни за опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, както и обявяването за персона нон-грата на двама руски разузнавачи, става ясно от изявление на посолството на канадската държава за Молдова, Румъния и България, което е публикувано във фейсбук.

"Следим с интерес изявленията на българския главен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България, във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на територията на България", пише в изявление и на посолството на Великобритания в София по повод съобщението на държавното обвинение от петък, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за извършваната шпионска дейност на наша територия от двама руснаци. 

По-късно от МВнР дадоха 48 часа на двамата руснаци да напуснат страната. "Обединеното кралство продължава да подкрепя същестуващата проактивната позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават нейния суверенитет. Обединеното кралство подкрепя стъпките, предприети от българските власти, за да отговорят на тази заплаха и да защитят своите граждани, територията и националната си сигурност", допълват от дипломатическото представителство на Великобритания.Със специално изявление във връзка с действията на българските власти от четвъртък и петък излезе и американското посолство в София:

"Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани. Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще.

Посолството на САЩ в София обръща внимание на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца.

Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа”.