Водно бедствие, подобно на това в Подбалкана, може да сполети пловдивското село Кадиево. Причината е непочистеното корито на река Въча в разгара на дъждовния сезон. Огромни дънери и цели дървета се носят по течението на реката, трупат се на метри от жп моста и могат да направят бент.  

Притесняваме се, че ако дойдат големи води, стволовете и дънерите на тези дървета може да образуват преграда под жп моста и да ни сполети съдбата на наводнените карловски села, коментира кметицата на Кадиево Лиляна Петрова. За проблема тя е писала докладни и е търсила съдействие от Басейнова дирекция, РИОСВ-Пловдив и Община "Родопи", твърди Петрова, цитирана от "Марица".

Хората в Кадиево: Въча ще ни удави, ако някой спешно не почисти коритото

 

За опасността, която дебне с. Кадиево, алармира

и председателят на Гражданско сдружение "Живот за Брестовица" Любомир Томов. Според него огромните дънери са от унищожената лонгозна гора близо до мини ВЕЦ-а в Кадиево. Дърветата там загинаха и тъй като не са почистени, изгниха и сега започват да се носят по течението на реката, разказа Томов. И уточни, че едно от огромните дървета е във водното огледало на мини ВЕЦ-а. Кметицата на Кадиево Лиляна Петрова разказа, че собственикът на мини ВЕЦ-а извършил почистване в района на водното огледало, но оставил дърветата на брега, и не изключва част от тях да се носят във водата.  

Това бе категорично отхвърлено от управителя на частната централа в селото - Васил Тасев. "Ние почистихме нашия участък, но държавата трябва да си почисти нейното. Това заяви собственикът на мини ВЕЦ-а в Кадиево Васил Тасев. Той е категоричен, че проблемът с реките е повсеместен и той е, че държавата не се грижи за коритата. 

Инстанциите си прехвърлят отговорността

и никой не иска да свърши тази работа. Идете над водното огледало и ще видите в коритото 100-годишни дървета, те са били там и преди централата, нали? Защо никой не ги е почистил, попита риторично Тасев. И разказа как, след като извършил почистването в своя участък, писал писма до различни институции, за да му кажат на кой да предаде извадената дървесина. Според Тасев последвало прехвърляне на топката. Той обеща да предостави абсурдната кореспонденция, водена с институциите.

"Басейнова дирекция ми даде предписание да почистя реката в участъка на водното огледало и го сторихме. Извадихме около 70-80 кубика дървета, струваше ни около 15 хил. лева. Наредихме ги на левия бряг. Оставихме ги там, защото никой не ми казва на кой да ги предоставя, разказа Васил Тасев. И допълни, че бил готов дори да ги даде с приемно-предавателен протокол на кмета на Кадиево, за да ги раздаде, но получил отказ. 

Тасев обясни, че носещите се по течението на реката дървета, забелязани тези дни, са от контролирано изпускане на  води от каскада "Въча". Водата, минавайки през Кричим, Йоаким Груево и др. населени места, е отнесла по пътя си дървета и ги е смъкнала до Кадиево. "Знам за едно голямо дърво, което се намира до жп моста, когато стигне до централата, ще го хванем и изнесем, обясни Тасев.  А по повод на обвинението за наводняването на пътя под моста Тасев обясни, че по кадастралната карта това не е официален път. Въпреки това те направили всичко необходимо за отводняването му.  

Хората в Кадиево: Въча ще ни удави, ако някой спешно не почисти коритото

 

Кой може да предотврати евентуално бедствие

От Басейнова дирекция обясниха, че няма постъпил сигнал за носещите се по реката огромни дървета. По принцип при подобни сигнали, които са извън населеното място, областният управител свиква междуведомствена комисия, като в нея участваме и ние. Дава се предписание, като се определя кой какво трябва да направи, обясни директорът на "Басейнова дирекция" Васил Узунов. До приключване на редакционния брой редакцията не получи отговор на писмено запитване кой е трябвало да почисти реката в участъка на с. Кадиево, както и изгнилите дървета от лонгозната гора в близост. И дали собственикът на мини ВЕЦ-а е получил предписание и е почистил района си. Редакцията ще публикува отговорите веднага щом ги получи.  

От РИОСВ-Пловдив пък обясниха, че нямат отношение към подобни сигнали, минивецът се контролира от "Басейнова дирекция", същата институция има и План за управление на риска от наводнения.  

"Получихме докладна от кмета на Кадиево за случващото се в коритото на р. Въча и веднага изпратих на място човека по сигурността, еколог и кмета на селото Лиляна Петрова, за да извършат оглед и​ да съставят протокол, за да уведомим "Басейнова дирекция", коментира кметът на община "Родопи" Павел Михайлов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук