Днес всички вериги в Пловдив работят, като единствената разлика от петък е, че персоналът им е с маски. Някои от служителите са ги сложили, други си ги носят като шалчета.


Не може да се каже, че в магазините има тълпи от хора, но пък все се намират 40-50 човека, които са решили, че сега е моментът да си купят нов телевизор или хладилник. В крайна сметка, все някъде трябва да приберат вчерашните покупки, пише "Трафик".

Колкото до собствениците на веригите – очевидно са пропуснали изявлението на генерала.

Голямо струпване на хора, според очевидци, е имало рано сутринта на борсата в Първенец. „Беше като Кербала. На нас война не ни трябва” , коментира собственик на квартален магазин, който отишъл за стока.

Хранителните супермаркети и аптеките изпълняват изискването да пазаруват едновременно повече от 50 души и мнозина изчакваха търпеливо отвън на дъжда. Появи се старият символ на социализма – опашката!

В крайна сметка дали можем да минимизираме щетите от заразата зависи изцяло от нас и нашето поведение.  За съжаление дори по-голямата част от гражданите да осъзнават този факт, тези които го неглижират могат да нанесат огромни вреди.

Мерките, за които настоява ген. Мутафчийски не са случайни. Той и щабът му вече могат да ползват емпиричния опит  на „лидерите” на заразата.

Едно просто сравнение показва, защо трябва да си стоим в къщи и да спазваме социална дистанция.

23 февруари , Италия: Заразени 132, 26 от тях в критично състояние.  Италианските власти обявяват частични мерки.

15 март, Италия: Заразени 21 157  , починали 1 441. В критично състояние – 1518. Обявено е извънредно положение, затворено е всичко без хранителни магазини, аптеки и банки.

България обяви  драконовските мерки на далеч по-ранен етап. Но ако не се спазват - резултатът след 20 дни ще е аналогичен.