Апелативният съд във Варна потвърди определение на Варненски окръжен съд /ВОС/ от миналата седмица, с което бе отказано изменение на мярката за неотклонение на Петър Петков, обвинен, че през лятото на тази година умишлено запалил тавана на ул."Тодор Влайков"№51 във Варна, при който пострада четири-членно семейство.
26 годишният Петков е обвиняем по дознание на ОДМВР Варна и се разследва за палежа на таванското помещение, където живеело семейството на Ангел Демиров, със съпругата и с двете им малолетни деца, на 8 и на 2 година. Огънят лумнал в 1,30 часа след полунощ на 23 юли и сериозно застрашил живото на цялото семейство, което по спешност било настанено в болнично заведение. Ангел получил 70% изгаряне, съпругата му 64%, а двете деца са обгорели от 15 до 21 %.
Според апелативната инстанция ВОС правилно е преценил събраните в хода на разследването доказателства. Макар и противоречиви и без категоричен отговор на въпроса дали Петков е пряк извършител на палежа или го е организирал, въззивният съд цени доказателствените средства и въз основа на тях потвърждава обоснования извод на първата съдебна инстанция, че Петър е съпричастен към палежа. Въпреки изявленията на Петър, че няма нищо общо с палежа, освен преките гласни доказателства по делото има и косвени данни за авторството на деянието. Те дават яснота за поведението на обвиняемия по време на престъплението. Съдът смята, че всички възникнали въпроси ще бъдат изяснени в хода на досъдебното производство, чийто срок е продължен с нови 4 месеца, считано от 23 септември тази година.
Петков е с чисто съдебно минало но ще остане в ареста и заради високата степен на обществена опасност на престъплението, начина по който е извършен палежа, както и обстоятелството, че е бил застрашен животът на 4-ма души сред които две малки деца.
Определението на Варненския апелативен съд е окончателно. /БЛИЦ