Предизборен дебат с представители на ГЕРБ, БСП, "Продължаваме промяната" и ДПС се състои в Нова тв. В него се включиха проф. Костадин Ангелов, Балкан Иванов,  проф. Георги Михайлов и Желязко Арабаджиев.

Първоначално те имаха по една минута, в която да убедят избирателите защо да гласуват за тях, и коментираха ковид кризата. Ето какво казаха народните представители:

Проф. Костадин Ангелов заяви: "През годините сме доказали, че можем да вземаме много трудни решения и да носим отговорност за тях и можем ясно и точно да изведем България на правилния път през кризите, които я очакват. Сега над България тегне голяма политическа криза. Предстои да видим има ли конституционна криза - на 27 октомври ще разберем дали Радев е нарушил Конституцията.

Енергийната криза е голям проблем и българите скоро ще го усетят. Ковид кризата е четвъртата криза и може да отключи социална такава. ГЕРБ знае кои са правилните решения и пак ще се справим. 

България изпусна златните летни месеци, когато да постигне ваксинационно покритие от 70%. В момента да говорим какви трябва да са мерките сега е много закъсняло. Ситуацията е изпусната. При 20 и няколко процента ваксинирани въвеждането на зелен сертификат има дискриминационно отношение към останалите 80% неваксинирани", посочи проф. Ангелов. 

Балкан Иванов от "Продължаваме промяната" от своя страна каза: "Искам да честитя празника на лекарите. Ние искаме шанс да покажем, че държим на промяната, че имаме план за промяна и си поставяме времеви лимити, в които да изпълним този план. Сега е четвърта вълна, което доказва, че политиците не се учат от грешките си.

Ние просто анализираме случващото се. Искаме да намалим смъртността сред пациентите с ковид, което трябва да се случи с обезпечаване на грижите на пациентите. Доказахме и видяхме, че държавата липсва. Пандемията си се саморегулира. Тя загуби доверието на хората, както и здравните работници.

Трябва да се почне именно от там - добра информираност на населението - какви са ползите и рисковете към ваксината. Хората трябва да знаят, че те намаляват риска от заболеваемост. Трябва да се разгледа цялата епидемия. Не е проблемът в летните месеци, а в това, че нямаше информираност". 

Проф. Героги Михайлов от БСП изтъкна: "БСП смята, че при условията на сериозна здравна криза здравната система бе сериозно отслабена в последните 10-13 г. Тя се нуждае от преформатиране. Имаме мерки и предложения за това - оценка на труда на медицинските специалисти, лишаване на болниците от вредния статут на търговски дружества, които обръщат пациента в обект на печалба, внимателна грижа за кадрите, България е в сериозен дефицит, трябва да се създадат условия.
 
Не са загубили доверието си здравните работници. Те всъщност го утвърдиха. Те дадоха всичко от себе си. БСП предложи още в началото - внимателна оценка на ситуацията в страната и множество изследвания, трябваше да има сериозна разяснителна кампания".

Желязко Арабаджиев от ДПС заяви: "Аз съм онколог, прекарал съм целия си живот в тази професия. Сега се явявам в качеството си на депутат към ДПС, защото партията има над 30 г. история и е участвало в промяната в тази държава преди 31 г. В тези 30 г винаги е имало последователна линия за толерантност и единство, което са качества, много липсващи в обществото ни. Те са и причината ние сега да говорим за политическа и здравна криза. Само през единствено може да се справим с тази криза. 

В европейските държави проблемът К-19 вече не е първото заглавие във вестниците и се върви към решаването му. Там пациентите и хората са ваксинирани, лечението на заболелите се провежда предимно у дома. У нас - обратното. Липса на ваксинация, процесът умря. Отклоняват болнични ресурси. Това е голям проблем и натиск върху здравната система. ДПС винаги е било зад ваксинацията, това е ключът в управлението на тази криза".