Хората с ваксина със сигурност ще прекарат грипа по-леко, но не означава, че изобщо няма да се разболеят. Грипният вирус се изменя непрекъснато, коментира пред Bulgaria On Air главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
"Ваксината няма да се различава от класическия H3N2, но ефектът ще е този, който няма да позволи тежко протичане и усложнение. Всъщност това е, което искаме да направим. Искаме да запазим рисковите групи - хората над 65-70 години с хронични заболявания, тъй като при тях грипът е най-сериозното заболяване, обикновено води до висока смъртност", коментира той.

За д-р Кунчев ваксината е важен фактор за справяне с вируса и не препоръчва "самолечение", което е навик на повечето българи при лекуване на грипа.

"Това, че повечето в България сме "самолечители" - на това се дължи бързото развитие на антибиотична резинстентност. Ако тези симптоми – температура, отпадналост, продължават повече от 3 дни, въпреки взетите мерки или симптоматично лечение, това е показател, че нещата не са съвсем наред. Особено ако кашлицата стане производителна - с храчки, влажна е, изпитваме затруднения - това е показател за развитие на тежка вирусна пневмония", уточни той.

Главният държавен здравен инспектор коментира и откритите огнища на птичи грип в пловдивска област.

"За хора, които не са пипали болни или умрели птици, тези които не са в непосредствен досег със заразени птици - предаването е много трудно. Нормално е по това време на годината да има птичи грип с прелетните птици - те носят новите вируси", настоя д-р Кунчев.