На този етап не сме стигнали до избор. Това е само номинация на прокурорската колегия на ВСС. Има още 2 заседания, на които може да бъдат направени номинации. Съмнявам се, че прокурорската колегия ще издигне друг кандидат. Това каза пред камерата на bTV представляващият ВСС Боян Магдалинчев по повод номинирането на Иван Гешев за главен прокурор.

"Евентуално министърът на правосъдието може да издигне нов кандидат, защото той си остави леко отворена вратата за това. Не мога да кажа как е убеден Иван Гешев да участва", обяснява още Магдалинчев. 


"Мога да кажа, че в последните години той има силно присъствие благодарение на своята работа. Знам, че засега има само една осъдителна присъда на първа инстанция по акциите, които той проведе - на Десислава Иванчева, но има огромна разлика между съдебното производство и досъдебното производство. Той трябва да знае, че задачите на главния прокурор са много тежки", допълни той. 

"Няма 100% гаранции, че Иван Гешев ще стане главен прокурор, дори и да остане единствен кандидат. За да бъде избран, той трябва да получи 17 гласа. Най-силният момент в тази процедура е изслушването. Изборът на главен прокурор няма да бъде политическо решение. Аз не съм участвал в политически избор на някой от тримата големи", категоричен беше Магдалинчев", заключи представляващият ВСС.