Министерството на извънредните ситуации предупреди териториалните си дирекции за очаквани значителни процеси на активно снеготопене. По данни на метеорологичния център на Военно-въздушните сили, над страната ще има разкъсана облачност, намаляваща през деня до незначителна.
Вечерта от югозапад облачността ще започне да се увеличава до значителна. Валежи не се очакват. Вятърът ще е 3 – 6 метра/секунда от югозапад-запад. Ще започне процес на активно снеготопене под 1 500 метра надморска височина.
Предупреждението е изпратено до областните управители, кметовете на общини и ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт, имащи задължения по плановете за спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи. Ще бъдат предприети мерки за намаляване последствията за населението. Кметовете на общини ще предприемат действия по контрола на пропускателната способност на речните корита и потенциално опасните водоеми.
Министерството на извънредните ситуации препоръчва на живеещите в близост до реки и водоеми да сигнализират в кметството или областната управа за непочистени отпадъци, строителни материали, дървета в коритата и пространствата под мостовете и в близост до водоемите. /БЛИЦ