Влезете ли в храма “Свети Димитър Солунски” във Видин, веднага вляво ще видите две икони на Света Богородица.

До голямата икона на Божията майка в сребърен обков се намира иконостасът на една друга чудотворна икона, носеща името Богородица “Всецарица”. Малцина знаят, че на 18 август е нейният празник.

С това копие на чудотворната светиня катедралата във Видин “Св. вмчк Димитър Солунски” се сдобива още през 2012 г. с благословението на тогавашния видински митрополит Дометиян. Иконата е нарисувана във Видин, след което с духовното съдействие на Белоградчишкия епископ Поликарп е пренесена за освещаване в манастира “Ватопед” на Атон.

Това копие се докосва и до светините - чудотворни икони и свети мощи, на манастирите “Зограф”, “Хилендар”, “Кутлумуш”, “Ксенофонт” и Иверската обител, след което обхожда и манастирите на Северна Гърция. Тъкмо заради голямата и неоспорима сила на Света Богородица “Всецарица” у нас вече има няколко копия на светинята. В България нейни копия, освен във Видин, има още във Варна, Пловдив, Кърджали, в с. Желява, Софийско, а от известно време и в манастира “Козма и Дамян”.

В Пловдив копието на иконата се намира в храма “Света Параскева” - малката църква върху скалите на Понеделник пазар. Изографисва я пловдивчанката Ани Паралингова. Отец Емил уверява, че иконата притежава лечебна сила. 

Друго копие може да се види във варненския храм “Св. Атанасий”. Изографисва го монах от Света гора, след което е поставено до оригинала и се е отслужил акатист. В продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията майка “Всецарица”. 

В днешно време във Варна на празника й, 18 август, след литургията винаги се прави водосвет и се четат акатистии молитви. Чудесата на вярата не закъсняват.

Едно от първите копия на светогорската “Света Богородица - Всецарица” е пренесено в Родопите от църковните настоятели от храма на отец Боян Саръев. Всеки четвъртък от 10 часа отец Боян чете в храма на кърджалийския кв. “Гледка” специални молитви пред чудотворната икона.

Друго нейно копие има и в църквата “Св. Николай Чудотворец” в софийското село Желява, на 24 км от столицата. През 2006 г. Атанасиос Спулис от Патра дарява иконата на отец Ганчо Ланджев, без той да я е поръчвал. Свещеникът приема дарението като знак Божи и започва да отслужва акатисти и молитви всяка неделя. Чудесата на вярата не закъсняват.

Ново копие е пренесено и в Църногорския манастир “Св. безср. Козма и Дамян”. За своето петгодишно пребиваване там “Всецарица” написа своя история, в която има много случаи на хора, получили помощ при различни свои нужди

Наред с молитвените последования, създадени от ватопедските монаси, има и една песен на гръцки език, посветена на иконата, чийто автор е старецът Йосиф Ватопедски. Тази песен вече е преведена и на български, като е адаптирана за иконата в Църногорския манастир. 

Копие на чудотворната икона на св. Богородица “Всецарица” от Ватопедския атонски манастир се намира в столичния храм “Въздвижение на св. Кръст” в кв. Лозенец. Свещеното изображение, положено в специален кивот - рамка, се съхранява все още в олтара на църквата. 

Коя е иконата на Богородица “Всецарица” и за какво се молим пред нея?

Първото й проявление е записано в края на XVI век. Млад магьосник застанал пред иконата “Света Богородица Пантанаса” в манастира “Ватопед”, но изневиделица лумнала ярка светлина под формата на слънчев диск, която го ударила в гърдите и го повалила на земята. Това преобърнало грешния му живот. Оттогава пред чудотворния й образ се молят също и за избавяне от магии, зависимости на децата от алкохол и наркотици

Задължително молитвите пред иконата трябва да са искрени и от душа. Поискайте и отецът да прочете молебния канон на Света Богородица.

Чудотворната икона на Божията майка “Всецарица” има и друго мощно изцеляващо начало. В целия свят тя е известна като изцелителка на ракови заболявания. Самото име на иконата говори за нейната голяма сила. Пред иконата на Пресветата Богородица “Всецарица” се молим за изцеление от смъртоносни заболявания, преди всичко онкологични. Но както вече писахме, нейната божествена помощ търсят родители, чиито деца са пристрастени към бича на нашето съвремие - наркотиците и алкохолизмът.

Иконата на “Всецарица” е известна най-вече със способността й да притежава специалната благодат от Бога, да лекува страшните злокачествени заболявания. Известни са безброй нелечими случаи, които са излекувани в наши дни след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред Нейната икона “Всецарица”. Така че със Своя чудотворен образ Божията майка помага на измъчвани от нечиста сила и на страдащи от най-тежките заболявания. 

За този особен дар свидетелстват много изцеления, станали в Гърция, Русия, а и в България

Затова нека почетем нейния празник на 18 август и да се помолим за нейната молитвена помощ и закрила от болестите и бесовете в нашия объркан свят.

Катерина НЕНЧЕВА, Видин