Изминаха 6 години, откакто световноизвестната цигуларка Дина Шнайдерман се пресели в отвъдното. Това се случи на 9 август 2016-а в шведския град Упсала. С нейната смърт бе сложен край и на конкурса за цигулари “Проф. Емил Камиларов”. Все по-рядко и по-рядко у нас се споменават имената на двамата големи творци, които бяха семейство. 

Дина Шнайдерман е родена през 1931 г. в Одеса. Учи цигулка при великия Давид Ойстрах в Москва, който я приема като своя дъщеря. През 1955 г. се омъжва за Емил Камиларов и двамата се установяват в България. 

За нашата публика те са светила

Концертите им протичат при препълнени зали. Заедно със съпруга си напускат България през 80-те години. И днес не е ясно защо, единствен министърът на културата от времето на социализма Георги Йорданов знае истината. Двамата виртуози откриват музикална школа в Упсала.

Концертират по целия свят. В средата на 90-те години семейството се завръща в България, но само за гастрол. Дина Шнайдерман свири на уникална цигулка - инструментът е принадлежал на великата Недялка Симеонова. По стъпките на именитите си родители върви и синът им, Стефан, но не успя да достигне техните изпълнителски висоти. 

Дина Шнайдерман била работохоличка. Гастролира в Европа, Америка и Азия. При всяка възможност пътува с мъжа си. Печели първи награди на конкурсите за цигулари в Берлин и Женева. Изпълнява произведения от всички стилове и епохи, обожава и българските автори. През 1997 г. е удостоена с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Националната музикална академия в София. 

През 2011-а по нейна инициатива се ражда Международният музикален фестивал “Проф. Емил Камиларов” в София, съпроводен и с конкурс за млади изпълнители. Той е най-добрият паметник за делото на Емил Камиларов. Дамата учредява фондация “Проф. Емил Камиларов и проф. Дина Шнайдерман”, чрез която да набира средства за фестивала и конкурса. 

“Щастлива съм, че голям брой български младежи се включват в конкурса “Камиларов”. От чужбина също проявяват интерес към състезанието. Имахме кандидати от Западна Европа, Южна Корея, Япония, Китай, Венецуела. Това доказва, че името на Камиларов е известно и привлича като магнит”, казва в едно интервю през 2014 г. Дина Шнайдерман. Тя признава, че с Камиларов са имали интересен и бурен живот

Дина Шнайдерман и Емил Камиларов като семейство в по-младите и в зрелите години 

Не са и помисляли за развод, макар че не всичко между двамата е вървяло гладко. 

“Моят Емил ме чака 8 години, преди да се оженим, защото се запознахме, когато бях още малолетна, ученичка в музикалното училище в Ленинград. Видяхме се за пръв път на младежкия фестивал в Берлин. Явявахме се на цигулков конкурс - той от страна на България, аз - като представителка на СССР. Получих първата награда.

После Камиларов дойде на специализация в СССР с групата, в която беше и бъдещият световен бас Николай Гяуров. Любовта пламна между нас. Емил отстраняваше обожателите ми и съумяваше да е винаги до мен. Оженихме се, а бебето вече бе в корема ми. Чаках паспорт за България. Помогна ми архитект Иван Татаров, българин със съпруга ленинградчанка, племенничка на Шостакович.

Заради нея дадоха и на мен паспорт. Качихме се на самолета за София с междинно кацане в Москва. А бебето напираше да излезе, ужас! Стори го в Москва. Пак чакане - трябваше да получим паспорт и за малкия Стефан”, припомня си приживе Дина Шнайдерман. Тя се чувства добре в България, усвоява лесно езика. Не умее да завижда.

Емил Камиларов се подготвя за конкурса “Паганини”. Ето какво си спомня Дина Шнайдерман за този съдбовен момент: “В консерваторията прецениха, че Камиларов не е подготвен за конкурса, да не му се издава паспорт. Бяха издали такъв на акомпанятора, както и на проф. Аврамов, който отиваше като слушател. 

А за тоя, който ще свири - няма паспорт! 

Отчаяхме се и двамата. Ама аз по гръб не падам! Заръчах му да иде на гарата с куфара и да ме чака там. В 8 и 20 вечерта тръгваше влакът за Италия. Отидох при Иван Башев, министърът на културата. Секретарката му не ме пусна, нямахме уговорена среща. Зачаках пред тоалетната - все ще му се наложи на министъра да я посети. По онова време министрите нямаха собствени тоалетни към кабинетите си.

Шест часа висях отвън. Ето го Башев! Върви към тоалетната. Видя ме. Беше нормален човек, веднага ме позна и попита защо съм там. Ревнах. Той влезе в тоалетната, но после ме покани в кабинета си. Обясних му какво се случва. На бюрото на секретарката -два телефона - червен и черен. Башев вдигна червения телефон. Разговори се с някого и отсече: “Тичай на Лъвов мост, вземи му паспорта!”.

На Лъвов мост се намираше Паспортният отдел на Дирекцията на милицията. Паспортът на Емил бе вече издаден. Занесох му го на гарата. Когато се върна победител, го посрещнаха с цветя ония, които бяха се произнесли, че не е готов за конкурса”, разказва приживе Дина Шнайдерман. След тази победа Емил Камиларов се сдобива с прозвището “Паганини булгаро”.

Когато двамата цигулари заминават за Швеция, синът Стефан трябва да иде войник. Вероятно никак не му се е ходело в родната казарма. В Швеция само с една молба декларация, че е пацифист, го освобождават от военна служба. В добре уредената страна носят на ръце Емил Камиларов и Дина Шнайдерман. С подкрепата на кметството на Упсала те създават Шведски камерен оркестър. Учредяват Летни музикални дни с цигулкови курсове. 

През 1996 г. едно знаменателно събитие е в центъра на вниманието на шведската общественост - цигулката на Паганини, която 200 години не е напускала Генуа, гостува в Швеция. Паганини я завещава на общината без право някой да свири на нея. Емил Камиларов и Дина Шнайдерман нарушават забраната! В замъка на Упсала изнасят 8 открити концерта с цигулката на гения. Снимката на Дина Шнайдерман с ценния инструмент излиза в “Таймс” на една страница с лика на принцеса Даяна. 

Паметна за двамата цигулари е 1997 г. Камерен оркестър - Банкя, създаден от тях, ги кани да участват в юбилея му. На летище София двамата са посрещнати с почести. Концертът в зала “България” е знаменателен. Преди да излезе на сцената, Дина Шнайдерман не разговаря с никого. 

Нервна и съсредоточена, тръгва към подиума и яко плюе! 

Малцината журналисти, които чакат отзад, се чудят защо. “Какво да се прави, суеверна съм. Лошото да остане зад гърба ми, само хубаво да се случва! Затова плюя”, казва тя в едно интервю. 

През 2000 г. Камиларов заболява от рак. Държи се мъжки. В края на 2006-а от БНТ канят и двамата да свирят навръх 31 декември в предаването “Чай” във връзка с влизането на България в ЕС. Това е последната изява в ефир на великия цигулар. Звучи Паганини. 

Цигуларката Рино Йошимото вече е световна звезда.

“В памет на моя Емил създадох конкурса “Емил Камиларов” за млади изпълнители. Много дарования изгряха на това авторитетно състезание. Помагаше ми г-жа Мария Йорданова - съпруга на министъра на културата от времето на социализма Георги Йорданов.

Георги и Мария бяха за всички нас, организаторите, като майка и баща. Домът на тези хора беше и седалище на фондация “Проф. Емил Камиларов и проф. Дина Шнайдерман”. На конкурса изгряха немалко дарования, сред тях - японката Рино Йошимото. Бе съвсем мъничка, 11-годишна. Дойде с майка си. Свири вълшебно. От цялото си сърце й желая успехи”, припомня си приживе Дина Шнайдерман. 

На последния конкурс “Емил Камиларов” дамата, известна със скандалния си характер, не получи отникъде финансова подкрепа

Изплати всички награди на лауреатите от собствените си средства, не остана никому длъжница. 

Днес не е ясно къде се намира цигулката й, макар че волята й е била тя да остане на разположение на фондация “Проф. Емил Камиларов и проф. Дина Шнайдерман” и да се предоставя на млади таланти за записи и концерти. Синът на двамата виртуози, Стефан Камиларов, живее във Виена. Има и потомство. Дано младите се сещат от време на време за баба си Дина - една личност, която остави име в музиката!

Мария ПАНЧЕВА