Без съмнение пандемията изисква решителни мерки. Повечето българи ги приемат с разбиране. Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение, заяви президентът Румен по повод предложението на Министерски съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение.

Без съмнение пандемията изисква решителни мерки. Повечето българи ги приемат с разбиране. Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение", подчерта той. 

Правителството иска продължаване на извънредното положение до 13 май, защото...

„Управленските решени трябва да се взимат на достоверни данни. Извънредните мерки доведоха до обществена парализа. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът също ще започва да изпитва трудности”, добави той.

„Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее на света. И последствията рискуват да са по-разрушителни от самия коронавирус”, предупреди той.

„Трябва да се поставим ясна национална цел: възможно най-бързо връщане към нормален ритъм на живот, към производство, движение на стоки. Това може да бъде постигнато само чрез обединени усилия. 

Здравеопазването ни с взаимодействие с другите системи да възприеме разшири обхвата на действие. Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи”, каза още президентът.  

По думите му част от мерките, записани в закона, се определят като недостатъчни.  

„Хората в нужда не очакват заем. Когато държавата налага ограничения, трябва да предложи и адекватна компенсация. В условията на криза реалната помощ е безвъзмездната”, подчерта той.

„Заемът е тежко решение, което ще плащаме с години. Управляващите да обмислят социалната изолация в разумен срок”, призова още той.