Не може да считате, че от днес съм в оставка. Няма правила за избор на нов председател. Националният съвет утре трябва да се събере и да изготвим правила, да направим график и едва когато стартира тази процедура, тогава аз ще се оттегля, за да участвам на равни начала с всички. До тогава оставам председател. Това заяви на извънредна пресконференция след неделните европейски избори лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

"Гордея се с това, че БСП е партията с най-много преференции. Това е правото на всеки да пренарежда партийни листи. Оказва се, че ние сме най-демократичната партия от всички. Нямам притеснения, че Станишев е втори по преференции. Мисля, че това е положителен факт за БСП", заяви Нинова. 

Що се отнася до това дали отсъствието ни от НС е повлияло на резултатите - не, не мисля така. Повечето социолози твърдят, че 2 седмици преди изборите сме били пред ГЕРБ. Тогава също бяхме извън парламента. Т.е. това не е било фактор. Не смятам, че това е нещото ,което се е отразило на резултата", каза тя.

"Процедурата по избор на нов председател е свързана с резултатите от изборите. Ние не сме морални победители. Смяптам, че отговорността се носи по друг начин и имаме нужда всички от доверие и легитимност вътре в партията и затова отиваме на този вот. Общински конференции и избор на председател по новите правила. Смятам, че така се носи достойна политическа отговорност", заяви Нинова. 

"Нищо не се е променило в нашата политика по отношение на ГЕРБ. Нямаме промяна в позицията си", заяви лидерката на БСП.

"Смятам, че резултатът от изборите не само не легитимира настоящата власт, но даже е голяма червена точка за всички партии. Това е много по-важно от партийния ни интерес - имаше много ниска избирателна активност и това е показателно за всички политически формации, които са се явили на тези избори. Това е изключително тревожно. Според мен никой не трябва да е доволен от този резултат. Да, ГЕРБ имат повече гласове, победиха, но е на фона на тази ниска избирателна активност", каза Нинова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!