Друсат ли се родните депутати? Изненадващият тест бе организиран тайно от екипа на журналиста Мартин Карбовски за в. "Стандарт" и тв предаването "Отeчествен фронт". По същия начин бяха проверени елитни столични училища и нашумели дискотеки.
В една от многото телевизионни реклами казанчето и копчето на тоалетната чиния са чисти на пръв поглед. Но на ултравиолетова светлина се оказва, че са царство на микробите. За по-артистично те са оцветени в зелено.

Освен зелените човечета и неприятен мирис тоалетните пазят и друга тайна.  По ръба на тоалетната чиния в парламента или университета дремят следи от наркотици. Работата може да се размирише страшно, ако те се срещнат със специални тестери, които влизат на въоръжение в родната полиция. Тогава можем да разберем кой, къде и с какво се друса.

По следите на тази мистерия тръгна екип на "Oтечествен фронт". Те направиха химико-социален експеримент за пет вида наркотици на няколко обществени места, между които и родния парламент.

Има само един начин да разберете дали около вас има следи от употреба на наркотици. Това е тестерът, който в скоро време ще бъде приет на въоръжение в българската полиция. Той се състои от два спрея.

Първият лови четири вида от най-известните наркотици. При канабис контролният лист се оцветява в тъмночервено, за хероин - в сиво-лилаво, при амфетамини и метамфетамини лакмусът засиява в жълто и оранжево.

Втората джаджа, която също прилича на малък дезодорант, е само за кокаин. Ако върху кожата ви или нощното шкафче има дори прашинка кока, тя се обагря в небесносиньо.

Проверката с тези тестери е бърза и функционална - дори и вчера да сте се докосвали до забранени вещества и после да сте си мили няколко пъти ръцете, пак ще "светнете". Наркотърсачките обаче няма да се ползват за доказателство в съда. Те ще са само за ориентиране на полицейските органи какво да търсят. Причината е, че химическият коктейл може да ви изтипоса дори само да сте стиснали ръката на наркоман.

Друсат ли се българските студенти в Светая светих на родното образование - Алма матер? А стените на парламента знаят ли мрачни наркотайни за депутатите? Трябва ли майките да треперят, че заедно с уроците в школото се "изучават" и други неща? Отговорът на тези въпроси може да се научи само по един начин - с тестер. Или както казва нашенецът - око да види, ръка да пипне. Експериментът, който е  направен със съдействието на Софийската дирекция на полицията, бе с изненадващи резултати. Проверката започна от сервизните помещения на Нова телевизия по настояване на униформените. Тестът е направен от самите ченгета. Те търсят следи по казанчетата на тоалетните чинии, по вратите и по первазите на прозорците. Резултатът е отрицателен. Полицаите коментират, че сервизните помещения на медията са твърде нови и спретнати, както и почистени старателно.

Следващата ни цел е едно произволно избрано софийско школо. В училището очакват екипа, но не знаят какво точно ще се снима. Тестът се провежда по чиновете и по первазите на кенефите, които открай време са територия на свободата. Въпреки очакванията на журналистите за положителен резултат такъв не се появява на контролните тестери. Сканирани са дори кранчетата на мивките - и пак нищо.

Софийският университет обаче светва, както казват ченгетата на жаргон - в зелено.

Академичните WC-та мязат на железничарските. Заради плачевното им състояние е тествана само тоалетната, прилежаща към ресторанта "Яйцето". Още на втория перваз столичните полицаи надушват следи от марихуана. Някой си е завивал цигарата тука, заподозряха ченгетата. Изводът им обаче не изненада никого.

И без тестер е ясно, че в Алма матер се пуши трева заради специфичната атмосфера.

Следва парламентът на Република България. Ако искате да тествате за наркотици родните депутати, както това бе направено в Италия и други европейски страни, не трябва да съобщавате на полицията. Защото служителите на реда отказват да проверяват Народното събрание, пък и има опасност да предупредят колегите в НС. Опасенията се оказаха основателни, защото в кулоарите вече се носеше мълвата за целта на посещението ни. Поради строгите квестори, които следят непрекъснато екипа, в ролята на оператор и контролно лице влиза депутатът Павел Чернев. По-късно за теста е осведомен заместник-председателя на парламента Любен Корнезов.

Пиарите на НС са притеснени какво е открил екипът и се опитват да задържат журналистите, докато се осведомят.
Интерес буди въпросът защо точно в тоалетната трябва да се прави тест за наркотици. На имиджмейкърите е обяснено, че именно там се крият повечето потребители, когато са на обществени места. До този момент друг човек и друг екип не е правил такива проби в нашия парламент.
За радост на всички тестовете са отрицателни. Тоалетните на Народното събрание също са нови и добре измити, декорирани незнайно защо в розово. Но и по казанчетата, и по ръкохватките на кранчетата за вода, както и по дръжките на вратите тестовете за пет вида наркотици са изцяло отрицателни.
Накрая екипът журналисти тръгваме с тестерите из увеселителните заведения на София. Проверяват се пет заведения - в центъра и в Студентския град. Реално употребата вкъщи или в тоалетната на заведение не е незаконна дейност. Но пък притежанието и пренасянето на дрога е достатъчно условие да бъдете арестуван. Обществена тайна е, че у нас в нощните клубове се пуши, друса и шмърка сериозно.

Ако полицията реши да проверява с тестери всеки, излизащ от заведение в центъра на София, арестите ще се препълнят. Това показа и проверката на ОФ - само в едно от заведенията в центъра на София три от четирите тоалетни дадоха положителна проба за кокаин. Резултатите в друго показват - марихуана и/или хероин.
В Студентски град едно от три заведения пазят следи от употреба на наркотици. За изненада на екипа въпреки твърденията на някои неправителствени организации никъде не беше открита следа от употреба на амфетамини и метаамфетамини.
Целият експеримент на Мартин Карбовски може да видите в предаването "Отечествен фронт" в събота по Нова тв. /БЛИЦ