Все повече нови проучвания сочат, че по-заразният вариант „Омикрон“ атакува и заразява клетките в горните дихателни пътища и гърлото, отколкото белите дробове. Това обяснява защо новият вариант е толкова заразен, информира bTV.

Общо шест проучвания, четири от които публикувани след Бъдни вечер, установяват, че „Омикрон“ не нанася поражения на белите дробове подобно на предишните варианти на коронавируса.

Резултатът от всички тези мутации прави „Омикрон“ значително по-различен от всички предишни варианти. Данните показват, че той се размножава значително по-лесно в гърлото“, коментира проф. Дийнан Пили, професор по вирусология в Университетския колеж в Лондон.

Вирус, който се размножава добре в гърлото е по-заразен, докато този, който „вирее“ по-добре в белите дробове е по-опасен.

Учени по молекулярна вирусология от университета в Ливърпул установили с експерименти с мишки, че „Омикрон“ причинява значително по-леко заболяване.

Не само това – то протичало много по-кратко и животните се възстановявали по-бързо, което съвпада с клиничните данни от държавите, в които „Омикрон“ се разпространява в обществото.

Подобни резултати установяват и учени от университет в Белгия.

Друго проучване от Южна Африка в тази посока сочи, че при откриването на „Омикрон“ слюнчените тестове дават по-добри резултати, отколкото PCR и назалните антигенни тестове, именно защото новият вариант се размножава най-вече в гърлото.

Друго проучване установява, че „Омикрон“ навлиза в тялото ни и ни инфектира по съвсем различен начин от вече познатите, като така успява да избяга от имунитета на ваксините. При поставянето на бустерна доза защитата се възстановява частично.