Разликите между децата, родени в пандемията и преди това  Какви са отраженията за плода, ако по време на бременността майката е била заразена с коронавируса?

Този въпрос стана обект на проучване, за което разказва една от авторките на изследването - детската лекарка Дани Думитриу, пише Стандарт нюз бг.

„Известно е, че при други инфекции имунната система на бременната жена се активизира толкова силно, че това вреди на бебето“, казва тя. Изненадващо е обаче, че сегашното изследване е оборило тези очаквания.

При инфекция на бременна жена с коронавируса подобни ефекти не били установени. „Що се отнася до развитието на детето, няма никаква разлика дали майката е била заразена по време на бременността или не“, обяснява още лекарката.

„Установихме, че в първите шест месеца децата, родени в пандемията, изостават от връстниците си по отношение на грубата и фината моторика, както и в развитието на социални умения“, казва Думитриу.

Особено големи са различията при децата, чиито майки са били в началото на бременността, когато се разрази пандемията. „Именно при тях изоставането в развитието спрямо контролната група е най-голямо“, казва педиатърката.

И двете изследователки обаче смятат, че няма повод за прекомерна тревога. От една страна отчетеното изоставане в развитието на бебетата е незначително. И второ, става дума за много ранен стадий на тяхното развитие.