Шпионската дейност, в която е замесен българинът Петър Зикулов, била разкрита още през 2005 г., но членовете на мрежата били оставени да работят на спокойствие, за да бъдат установени всички подробности, пише румънският вестник "Ромъния либера".
Цел на шпионите били военните единици в Бабадаг и Меджидия, а страната получател на секретните данни е Украйна според дипломати. Букурещ изгони вчера военното аташе на Киев, съобщи  "Стандарт", като се позова на най-голямата информационна агенция в Румъния "Медиафакс". В началото на скандала румънски журналисти предполагаха, че страната получател е Русия, но това не се потвърди.
Според тайните служби на армията подофицер Флоричел Аким е копирал данни от служебния си компютър, които след това продавал на българина Зиколов - разузнавателен агент, представящ се в Румъния като бизнесмен. На свой ред българинът бил предавал информацията на военния аташе на Украйна в Букурещ, който я предавал по-нататък.
За период от над четири години тайните румънски служби снабдявали шпионската мрежа с информации без стратегическо значение и дори с карти, които можели да се намерят в Гугъл. С други думи информацията, доставена на българския гражданин Зиколов, която той предавал на военния аташе на Украйна в Букурещ била "под контрол и без особена стойност". Получената информация не била използвана само от украинците, но и от друга несъюзническа сила на НАТО, съответно Русия, според военните източници, които твърдят, че Русия осигурявала финансирането на шпионската дейност.
Вестник "Котидианул" посочва, че Петър Зиколов бил арестуван пръв, а после той издал румънския си партньор, подофицер Флоричел Аким. Източници, близки до разследването, потвърдили, че наистина българският гражданин бил арестуван пръв и, пред наличните доказателства, предложил съдействие за арестуването на Аким, но предоставил и друга информация, необходима на следствието. /БЛИЦ