Предприемчив търновец печели от онлайн търговия с автографи. Вече повече от шест години Станчо Иванов се занимава с необичайния „бизнес” и твърди, че ако не като основен доход, то той му носи прилични допълнителни печалби, съобщава "Борба".


Идеята на Станчо хрумнала през 2011 г., когато, докато ровел в интернет, попаднал на американски сайт, който продавал книги и документи с автографи на Ленин, Сталин и други бивши комунистически величия.

Тъй като имал мемоарите на Тодор Живков с автограф, даден преди време на баща му от самия Тато, Станчо се свързал с администраторите на сайта, попитал дали те проявяват интерес към книгата и получил утвърдителен отговор.

За Татовия подпис и мемоарите той получил 80 долара. След това партньорството между търновеца и американците продължило и той започнал да им изпраща и други стари и атрактивни автографи на родни знаменитости, които откривал да се продават върху книги, пощенски картички, грамофонни плочи и дори обикновени листове и салфетки.

Така отвъд Океана заминала една подписана плоча на Йорданка Христова, която нашенецът описал като „любимата изпълнителка на Фидел Кастро”, картичка с автограф на българския Елвис Пресли – Цецо Елвиса, няколко картички с подписи на известни български и световни футболисти и десетки други подписани експонати.

Боляринът разказва, че прекарва по-голямата част от времето си в родните търговски сайтове, където измежду всичко останало изпаднали в бедност колекционери продават части от колекцията си – предмети с ценни автографи на известни политици и хора на изкуството и спорта. Най-важното според Станчо било да успее да привлече интереса на търговците от Америка, като представи родните знаменитости по атрактивен начин.

В един от най-известните световни сайтове за онлайн търговия наред с всичко останало се предлагат и немалък брой автографи на известни личности, сред които и българи. Автограф на Лили Иванова върху картичка е с цена от 25 долара, а върху грамофонна плоча с десетачка отгоре. Ценна за феновете на футбола и „Левски” е и снимка на футболиста Георги Аспарухов – Гунди, която се търгува за 20 долара, както и автограф на Емил Димитров, даден върху обикновена ресторантьорска салфетка, за който е определена цена от 10 долара.