Бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов написа пост в социалните мрежи, в който показва няколко изводи от разследване на ДАНС.

То е по повод друг бивш здравен министър - Асена Сербезова. По думите на проф. Ангелов словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието, но няма как тя да избяга от изводите в разследването. Ето какво още пише той:

Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието. Няма обаче как да избяга от изводите в разследването на ДАНС:

1. “През март 2022г. министърът на здравеопазването (Асена Сербезова) указва на ИАЛ да бъде извършена промяна на формулата за изчисляване на недостига в съответствие със ЗЛПХМ.”

2. “Официалната позиция на ИАЛ е, че записаното в закона уравнение подлежи на тълкуване и след обсъждане на експертно ниво е взето решение системата да бъде настроена така, че да бъде защитен общественият интерес, като бъдат ограничени всички възможности пред паралелните търговци за злоупотреби…”

3. “...може да се счита, че нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит.”

4. “Проследяването на историята по създаването, работата и опитите за влияние върху СЕСПА водят до заключението, че промените в ЗЛПХМ са приети, за да облагодетелстват паралелния износ на лекарствени средства.”

5. “В последствие процесът по прилагане на Закона и Наредбата е бил умишлено забавен и системата е била изградена така, че да не работи в полза на обществения интерес.”

Съвсем скоро наяве ще излязат още схеми:

- кога са приети промените в ЗЛПХМ, как са внесени в НС и кой е стоял зад предложенията и защо?

- Кой е бил директор на ИАЛ и какво е било неговото становище?

- Кога е писана наредбата и кой е съветвал министъра в този процес и какво?

- Кой изпраща системата в ИАЛ и по какъв начин?

- Защо след одита на ИО(март 2022г.) 5 месеца(на 01.08 е назначен служебният кабинет на Радев) министър Сербезова нищо не е предприела, а уж има претенциите за експерт?

Ще разберете как работи фармамафията и октоподът от висши публични длъжности-подчинени от фармамафията.

Снимки: Справка на ДАНС

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук