През първите работни дни, след почивните, можем да предприемем едно малко по-леко хранене. Това не значи да стресираме организма си и да има рязка смяна на модела на хранене – от наситените, разнообразни трапези по време на празниците със сериозна рестрикция.

Това заяви пред "Фокус" диетологът и специалист по правилно хранене проф. Донка Байкова.

"Постепенно трябва да изключим от менюто си мазните животински храни, като традиционното агнешко месо. Докато великденските ни запаси приключат можем да намалим порциите, боядисаните яйца да прибавим към зелените салати, след което да премахнем и тях", каза тя.

"Добре е да се погрижим за тялото си и да се освободим от натрупаните разградни продукти от животинските храни чрез отделителната ни система. Трябва да приемаме малко повече пълнозърнести храни, овесени ядки, ленено и сусамово семе, просо, елда, гречка и т.н". препоръчва експертката.

"За да има раздвижване на червата, като специалист по хранене и диететика, ще препоръчам на закуска зърнените храни да се консумират с кисело мляко. Така ще обогатим закуската с пробиотични живи полезни бактерии, които спомагат за елиминиране за неизлъчени през храносмилателния тракт консумирани предишни остатъци от храни.

По този начин ще балансираме и чревната микрофлора. В своята жизнедеятелност полезните пробиотични бактерии от млечнокиселите български продукти продуцират късоверижни масни киселини, които минавайки в кръвообращението и достигайки черния дроб, потискат производството на липиди, в частност холестерол", казва още тя.

"По време на обяд препоръчвам да се премине към традиционните постни ястия – гювеч със зеленчуци, оризови ястия, някоя лека риба, мим-маш. Трябва да се избягват мазните сирена и кашкавал, да се премине към извара, таратор, млечна салата", заяви Байкова.

Вечерята може да е на основата на зеленолистните зеленчуци – лапад, коприва, зелена салата, зелен лук, чесън. Ако сме много гладни може да се добави птиче месо, риба или парче млечен продукт.

След няколко дни може да се направи и тридневна програма за детоксикация, наситена с много зеленчуци и плодове. Тогава ще излъчим почти цялото количество на разградни продукти от животинските храни. Великденският козунак са концентрирана обредна храна, който ни е натоварил доста", каза тя.

"Хората трябва да приемат много течности, много билкови отвари, черен и зелен чай. По този начин не само ще детоксикираме организма, но и със сигурност ще редуцираме два-три излишни килограма", заяви експертът.

"Изкуствените оцветители, особено жълтите, червените, сините, когато боядисат белтъка през черупката на яйцето могат да предизвикат алергична реакция. Купеният козунак също може да съдържа изкуствени оцветители, може да се познае по-жълтия цвят.

Зелената боя в пакетчетата и капсулите е най-безвредна. Останалите цветове можем да получим чрез натурални продукти", каза тя.