Пребих Митьо Бузата, защото обра музей!
Скандалният консултант в сянка на културната комисия в парламента - емигрантът Митко Станков, се оставя да го определят като име легенда в средите на нумизмати, изкуствоведи, археолози, следователи и прокурори. Самоопределя се като самоук учен и скромно добавя, че навремето дори е диктувал цените на международния пазар на монети. Чуе ли името Митко Станков, шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров обаче кипва: “Кой, Митьо Бузата ли? Още навремето познах, че от него ще излезе голям бандит. Нека си търкаля шараните от културната комисия Любо Дилов и Нина Чилова, че бил експерт на “Сотби” и “Кристис, нека си ги консултира. Не мен. Аз даже вече съм нарекъл бъдещия закон за културно-историческото наследство, който готвят шараните, “Закона Бузата”.

- Тия дни Митко Станков - Бузата даде интервю, от което стана ясно, че е организирал медийна кампания срещу директора на НИМ, тоест вас, срещу бившия шеф на Шесто и настоящ издател Димитър Иванов и ексспеца към ЦСБОП Кирил Христосков и на всичко отгоре прави намеци, че цялата ви “шайка” се е облажила от заниманията му?
- Ха, кампания! За тая вълна от интервюта с Митко Станков... не знам. Другите не му обръщат внимание, но аз се впрягам. Сега, нали другарката Нина Чилова, другарят Любен Дилов-син и другите юнаци правят закон... И изтече информация, че Митко Станков им е консултант. Не от нас, аз дори не знам какво правеха. Изтече от прокурор Никола Соларов, че бандитът Митьо Бузата консултира комисията по културата. Все едно Митьо Очите да прави закон за наркотичните вещества. Нина Чилова се усети като по-хитра и отрече. Но на Любо Дилов му знам акъла. Знам, че се занимава с такива простотии отдавна. В смисъл, има си колекцийка момчето. Оттам му е топлата връзка с Митьо Бузата и с целия си акъл взе, че го защити във вестниците. Изглежда му е повярвал, че е консултант на “Сотби” и “Кристи”. Естествено, там никой не познава Митко Станков.
- В последното си интервю Митко Станков ехидничи про ваш адрес, в смисъл, че комплексираният Божидар Димитров освен експерт по всичко се пише и сексексперт?
- Е, откъде ги знае Митьо Бузата тези работи? Сигурно защото вие пишете по вестниците –

Божидар Димитров вчера се разгонваше с 27-годишна, червенокоса.

Като го прочете, жена ми взе да мърмори. Бе, викам, недей мърмори, намалиха ти два пъти годините, какво искаш. Нали си знаеш, че в Созопол водихме Капка и Волен и аз подхванах една рускиня да не падне, щото тя стъпи накриво, а между паветата ей такива големи дупки. И после пишат, Божидар с русокоса и знойна след Капка. Глупости. Знойна и русокоса, колкото самоукия Митьо Бузата - учен. Нищо, че вече му викат на бъдещия закон “Закона Бузата”.
- Откога познавате Димитър Станков?
- Аз бях студент в Историческия факултет, той – във Философския. Той дойде, представи се и аз го взех в експедициите на нашия научно-експедиционен студентски клуб из Странджа-Сакар и по морето. Възложих му задача да проучи монетите по черноморските градове, там където са Ахтопол, Созопол и Несебър. И той наистина ги проучи. Още тогава познах, че ще стане голям бандит.
- Как?
- Директорката на музея в Несебър - Лиляна Чобулева, Бог да я прости, си познаваше всяка монетка. Един ден ми звъни, смее се и ми казва: “Осем монети ми липсват. Твоят човек ги е откраднал." Аз не отидох на лекции и тръгнах да го търся. Гледам го, слиза по стълбите.

Хванах го и го набих насред Софийския университет.

Креснах му, веднага да върнеш монетите на жената. Някъде след седмица-две директорката пак ми се обажда и пак се смее: “Абе, твоят човек ми върна 30 монети, а открадна само 8.” За мен беше ясно, че е откраднал и от някъде другаде. Просто е забравил откъде какво е откраднал. Това беше първият ми контакт с него. По-късно му загубих дирите.
- И през 1991 г. отново се срещате, макар и задочно?
- Да. Тогава вече бях станал директор на музея. В 4 сутринта ми звънят от ЦСБОП и със строг глас ми нареждат да отида на “Доспат” 8 точно в 6 сутринта с още 6 експерти. Питам, експерти по какво? Отговарят ми, експерти по всички времена и епохи. Отиваме. Ония нахлуха вътре, ние чакаме навън да ни повикат. Повикаха ни и се хванах за главата.

Митьо Бузата беше откупил всички мазета на кооперацията, пробил бетонните стени и направил вътре тайници.

Някои от тях бяха с три ръчки. С една не се отваря нищо.
- И му “свихте” колекцията за над 50 милиона?
- Цялата така наречена “колекция” беше опакована в непромокаема хартия и така разбрахме как е изнасял ценностите. Тогава нали

беше ембаргото срещу Сърбия и той ги е пускал в цистерните с гориво.

Чак тогава разбрах, че службите са се занимавали с него още от 1986 г. Бил е разпределил страната по общини. 250 общини – 250 иманярски групи. Всяка снабдена с металотърсач. Колко гениално и просто! Аз никога не бих се сетил.
- В състояние ли е един човек, дори в онова време, да организира и задвижи такава огромна иманярска схема? За тази работа не са ли нужни и огромни пари?
- А, имаше един германски гражданин. Тогава контрабандистите ползваха чужденци - за предпочитане наши емигранти – колкото да осигуряват пласмента в чужбина. А за България кой знае какви средства не бяха нужни. Апаратчетата бяха примитивни, най-много по двеста лева парчето. После започнаха да вкарват скъпите апарати от по 50/60 хиляди долара. Но организацията му наистина беше гениална. Тогава иманярите бяха прости хора, цигани. Копаят под сухия дъб, под старата чешма. Митко отива и нарежда, не тук, а там – под калето, могилата, църквището. И те копаят. Беше снабдил всяка група с археологическа карта. Идва Митко и отбира – това на мен, това на музея. При обиска наистина намерихме неща от всички времена и епохи. Имаше един Пикасо даже. Имаше и ордена на Свети равноапостоли Кирил и Методий, който е в един екземпляр. Намерихме и една каса уиски даже. Мисля, че точната цифра на “колекцията” му беше 9874 избрани неща от всички времена и епохи. Всичко от много високо качество. Нормално е, когато в 250 общини копаят за теб. А

Бузата имаше “къртица” в полицията, предупредиха го и успя да избяга.

После провлачиха делото с тактиката на отлагането – днес го няма адвокатът, утре го няма важен свидетел и така изтекоха, мисля, 13 години. Може да са го прекратили по давност, но нали му конфискуваха всичко. Е, нека сега Митьо си твърди, че не е бил осъждан.
- Той твърди още, че е самоук учен от световен мащаб, изнася лекции?
- Ха, учен! Той действително познава монетите, има много хора, които ги познават. Само че и сто хиляди монети не могат да ти кажат колкото един каменен надпис. Учен! Цената на монетите в “Сотби” и “Кристи” зависела от него. Как ще зависи от него, от някакво дребно българско бандитче. Той и много други глупости плещи. Никога не е бил учен...

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ