Вече има прототип на българската ваксина срещу COVID-19, а мъжете боледуват по-тежко от жените. Това заявиха имунологът проф. Aндрей Чорбанов от БАН и д-р Александър Симидчиев.

"PCR изследването може да хване инфекцията, когато има и когато няма симптоми, докато антигенният тест може да установи наличието на коронавирус в организма само ако вече имаме симптоми. Антигенният тест е бърз и по-евтин, но PCR-ът е по-надежден", обясни проф. Чорбанов.

По думите му, колкото повече мутира вирусът, толкова по-малка е смъртността и толкова повече хора се заразяват.

"В нашата страна явно нещо не е както трябва, щом имаме толкова висока смъртност", подчерта имунологът от БАН.

БЛИЦ припомня, че в сряда стана ясно, че България счупи два черни рекорда - по новозаразени и по починали за 24 часа.

"Няма как за всички новопоявили се вируси да има ваксини, но ние вече имаме прототип на българска ваксина за коронавирус", заяви проф. Андрей Чорбанов и добави, че никой не е казал, че младите хора няма да боледуват.

"По отношение на имунитета, мъжете сме по-слабият пол. Мъжете боледуват по-тежко от вирусни заболявания", каза той.

Към неготово мнение се присъедини и д-р Александър Симидчиев, според когото е важно "да се обединим зад общи каузи, за да преборим пандемията".

"Това, което е необходимо, е по-добра комуникация и превантивно обучение на населението. Целта не е да сплашим хората, а да ги научим, защото когато разбират, те са склонни да слушат. Трябва да им се говори като на възрастни, разумни хора", поясни д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи лечението и ваксината са две различни неща - едното е за предотвратяване на заболяването, другото е за овладяване на състоянието, но трябва да се развиват и двете.

"Медицинската професия ще се промени много в следващите години и дигиталните услуги ще помогнат за плавната промяна", каза на финала д-р Симидчиев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!