Никога досега не е имало масова имунизация в световен план и затова се получава концентрация на случаи на странични ефекти. При всяка имунизация ги има, независимо каква е ваксината. Очакваше се да има такава информация, в миналото не е имало толкова информация. Това заяви в тв предаване проф. Андрей Чорбанов, ръководител лаборатория по експериментална имунология.

Той добави, че по някой път се прекалява с трактовката на такава информация.

Проф. Чорбанов коментира и смъртта на хора в Норвегия след ваксинация.

"Норвежкото правителство излезе с декларация, че не намира връзка между ваксинацията и смъртта на тези хора. Действително са имунизирани много възрастни хора.

Скандинавските страни са с много по-висока средна възраст от държавите на Балканите. За хомосапиенса като биологичен вид не е предвидено да живее до 80-90 г. В третия свят няма толкова възрастни хора, защото няма условия да оцелеят до такава възраст", уточни имунологът. 

"Няма жив човек който да каже колко ще е имунитетът. Изключително различно и специфично е. Различните типове ваксини провокират различен имунитет. Най-добри като дълготрайност са тези които имат отслабен щам като БЦЖ ваксината. Предполагаме и се надяваме да е поне година", каза той.

"Гордост за правителството ни е, че пада броят на заболелите. Това е позитивно. Аз искрено желая да свърши колкото се може по-бързо пандемията. Друг е въпросът, че държавите, които прилагат най-силни мерки, удрят рекордите по заболяемост", добави проф. Чорбанов.

Проф. Чорбанов подкрепи и декларацията, която подписаха учени от десетки страни, според която е добре да бъдат ограничени възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, а правителствата да положат усилия останалите хора да бъдат пуснати за масов контакт помежду им.

Ученият коментира и факта, че Израел е почти готова да ваксинира огромна част от населението, а в Турция са на път да направят същото. 

"Само времето ще покаже дали там коронавирусът ще изчезне. Има план до края на май в Израел да се имунизират 150 хил. души на ден, Турция успя за няколко дни да имунизира средно по 200 и нещо хиляди души на ден. Би следвало те да станат един оазис", каза той.

На въпрос кой не бива да се имунизира, проф. Чорбанов отвърна: "Твърди се, че може да се прави ваксинация при предписание от лекар. Не знам обаче това дали е коректно. Деца и бременни не са тествани.

Пише, че при консултация с личния лекар може. Аз не знам как личният лекар би поел тази отговорност. Естествено, че хора с много тежки алергии, не бива да се ваксинират. Хората с ХИВ също не са тествани, така че те си поемат този риск сами". 

По думите му обаче за хората с онкологични заболявания и за тези с диабет всъщност по-скоро е добре да се ваксинират. 

"В момента очакваме разрешение от съответната агенция, която да ни разреши експериментите с животни на българската ваксина. Когато получим разрешението, веднага започваме. Движим се по графика, определен в проекта.