Възможно ли е климатичните промени и проблеми да се решат чрез срещи и спогодби на политици? Със сериозни предупреждения за надвиснала опасност вчера започна конференцията на ООН за климата в полския град Катовице. Светът е на кръстопът и мерки трябва да се вземат веднага, казаха в обща позиция четиримата бивши председатели на комисията на ООН за климата. Експертите са категорични, че глобалното затопляне не е нещо, което ще ни се отрази в бъдеще, а нещо, от което вече страдаме.
 
А въпреки мерките на властите у нас, въздухът отново е наситен с фини прахови частици. В 10 области на страната днес е обявен жълт код за мъгла, която допълнително усложнява обстaновката. В повечето големи градове в България замърсяването надхвърля няколко пъти допустимите нива. Причината е инверсия, заради която праховите частици остават ниско във въздуха, който дишаме.
 
„Този проблем се наблюдава не само в България. Той е характерен и за страните от Западните Балкани, както и за голяма част от Гърция. Има го там, където през зимата хората се отопляват на дърва и въглища“, коментира пред Bulgaria on Air климатологът проф. Георги Рачев.
 
Той уточни, че конференцията в Катовице е важна, тъй като на нея се прави отчет на направеното след Парижкото споразумение от 2015 година.
 
„Европа не изпълнява собствените си нормативи. През последните три години, макар и бавно, въглеродните емисии се увеличават. Едно е да искаш, съвсем друго е да можеш и да го направиш“, отбеляза климатологът.
 
Проф. Рачев бе категоричен, че политиката на ЕС е грешна, тъй като там се разглеждали грубите икономически интереси на силно развити икономики, а европейските лидери не се съобразявали нито със страните от източната част на континента, нито с останалия свят.