Грипът напомни за себе си. Това, което приказваме от 2 месеца, трябва да се вземе насериозно. Това каза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова тв по повод трагедията с детето на 3 години и осем месеца, което почина вследствие на тежко усложнение от грип от щам А (H1N1).
"Има усложнения от две групи, но едните са много редки и много тежки за здравето. В случая от миналата седмица може грипът да започне с дихателна недостатъчност. На възрастния не му стига въздухът, а при бебетата и децата има чести дихателни движения. Тогава моля близките да потърсят медицинска помощ, и то болнична. Това рядко състояние трябва да се лекува в болница. Това все пак е рядък случай - на 1000 случаи може да има един", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

12 растения, които индианците чероки са използвали за лечение на всичко (от ставна болка до рак)


"Не съм запознат със случая с детето до такава степен, но мога да кажа, че, ако се търси адекватна медицинска помощ в началото, тогава първите 5-6 часа, когато състоянието се влошава и има видима дихателна недостатъчност, първите 36 часа е възможно да се лекува с лекарства срещу самия грип. Това е тежко заболяване и няколко десетки хиляди хора губят живота си вследствие на това", добави Кантарджиев.

"Епидемия има всяка година. В края на месец януари и началото на февруари ще е пикът на грипа", добави той.

Запитан каква е разликата между инфекция и грип, експертът отговори: "Когато само ти тече носът и нямаш температура или имаш суха непродуктивна кашлица, не е грип, а сезонна вирусна инфекция. Отличаващо нещо е, когато в рамките на 2-3 часа те заболяват всички мускули, стави, получаваш дразнене от светлината, болят те очните ябълки, боли те гърло и има тежест в гърдите и най вече на пушачите не им се пуши".