Проф. Кантарджиев даде интервю пред "Телеграф" по повод пандемията от коронавирус. По думите на експерта обаче ни очаква бум и на друга зараза. Ето какво още каза той:

- Проф. Кантарджиев, вече шест области в страната въведоха мерки срещу разпространението на коронавируса. Достатъчно ли е обаче да носим маски в болници и аптеки?

- Още преди месец и половина в Столична община коментирахме надигащата се вълна от варианта на Омикрон ВА.5, като много добре знаехме неговата микробиология. Още тогава повечето ръководители на лечебни заведения в столицата въведоха носенето на маски за персонала и пациентите.

Това беше много важно, защото тогава започна първият внос от чужбина, най-вече от Гърция със завръщащите се наши туристи. Голям ефект оказаха и хората, които летяха със самолети през големите и задръстени с пътникопоток летища на Европа. 

- Знаейки всичко това, не трябваше ли да предприемем по-засилени мерки по границите?

- Проблемът в нашата страна е, че не се правят PCR тестове и не може чрез секвениране да разберем кога и в коя област влязоха новите варианти, защото мерките трябва да предхождат запълването на болниците и увеличаването на новите случаи. Влияние за сегашната ситуация оказа и затварянето на COVID центровете, които в извънболничната помощ консултираха и помагаха на леките клинични случаи на коронавирус.

- Не би ли следвало обаче, когато се въвеждат мерки за носене на маски, те да включват и градския транспорт?

- Най-важното в градския транспорт е проветряването. Не мога да разбера, когато мина покрай автобус или тролейбус и видя затворени прозорци. Това е важно, независимо дали има COVID или няма, а в момента с варианта на Омикрон ВА.5, който е 30 пъти по-заразен от основния Охански вариант, отворените прозорци са задължителни. 

- Последните секвенирани проби показаха, че у нас вече е наличен и вариантът BA.4. Има ли нещо различно при него?

- Той възникна паралелно с другия, но ВА.5 е този, който придоби епидемично разпространение. Няма нищо различно. Преди около две седмици предупредих и за разпространението на ВА2.75 – един нов вариант от Индия, който може би през следващите месеци ще бъде актуален в нашите географски региони. 

- Като казвате, че не се правят достатъчно тестове, това значи ли, че имаме много скрита заболеваемост?

- Да, имаме.

- Все по-често се появяват и случаи на повторно заразяване...

- Това е така. Хората, които са боледували, могат да боледуват втори път. Например във Великобритания 27% от преболедувалите се заразяват повторно от новия вариант на Омикрон. Който е ваксиниран, също може да боледува. И в двата случая обаче заболяването се прекарва многократно по-леко. Затова тези, които са с много разклатено здраве, с придружаващи заболявания, ги съветвам сега да си направят бустер. 

- Една част обаче се въздържат, защото чакат модифицирана ваксина. Това добра стратегия ли е?

- Ако са в рисковата група – не. Освен това хората трябва да знаят, че ваксината, която се чака в края на годината и която ще защитава срещу Омикрон и неговите подварианти, ще се поставя само като бустер. Тя обаче ще реши проблема с мутациите, които са досега, включително ВА.4 и ВА.5. 

- И все пак едва ли ще има много желаещи предвид продължаващата тенденция за нисък обхват на имунизираните...

- Тази тенденция до голяма степен се дължи на тези, които говорят по телевизиите, с професорски титли и докторски степени, които обаче не са лекари и е най-добре да се въздържат за клинична картина, етапи на заболяването, реакция на имунната система – по-добре да се въздържат, а най-вече да се въздържат по въпросите на имунопрофилактиката и ваксинационната политика, защото ваксините не са лъжица за всяка уста.

Въпреки че народът видя, че доста хора осребриха неверните си и ненаучни твърдения за ваксините и в момента дават акъл от най-високи нива в държавата.

- Да се върнем обаче на това по-леко прекарване при преболедували и ваксинирани. Много хора си мислят, че ако имат хрема, дразнене в гърлото или пък диария, това няма как да е COVID, а е по-скоро летен вирус, така ли е в действителност?

- Голяма част от вирусните инфекции припокриват симптомите си – температура, общо неразположение, болки в ставите и мускулите. При COVID винаги се засяга носоглътката и един от най-честите симптоми е именно дразнене на гърлото.

Но в микробиологията на всички причинители на епидемии и пандемии има един много интересен момент, а именно – колкото по-леко е заболяването, толкова по-разнообразна е клиничната му картина и толкова повече са генетичните му варианти. В тези случаи проявата на заболяването и клиничната картина са различни при всеки пациент и зависи не толкова от самия микроорганизъм, колкото от организма на гостоприемника – човека.  

- Това означава ли, че Омикрон може да предизвика и симптоми, типични за летните вируси?

- Да, може да предизвика симптоми, свързани с гастроинтестиналния тракт – коремно разстройство, да причини световъртеж, проблеми в слуха – шум в ушите. Това са симптоми, които са по-типични за норовирусите и ентеровирусите, но могат да се наблюдават и при Омикрон, защото той има много лица, независимо че предизвиква по-леко заболяване.

- А има ли симптоми, които са типични за сезонните зарази, но не се наблюдават при коронавируса?

- Обикновено при ентеровирусите е възможно особено при децата да се появи обрив, какъвто не се наблюдава при коронавируса. 

- През тази година сме регистрирали близо 16 хил. случая на варицела след двегодишно затишие. Имаме и два случая на морбили. Чака ли се пик на тези заболявания?

- Вторият случай на морбили не беше потвърден и за момента е регистриран само един. При варицелата за момента увеличението също е нормално, но там очаквам бум. През следващите години те ще надвишат два пъти броя на случаите отпреди пандемията. В годините преди коронавируса имахме до 20-30 хил. болни годишно, а в бъдеще може да стигнат и до 50-60 хиляди.

- През лятото обикновено говорим и за кърлежи...

- При кърлежопреносимите заболявания нямаме бум, защото хората се научиха при свалянето на кърлежа да взимат две таблетки доксициклин за възрастните и макролиден антибиотик за децата. Това многократно намали броя на случаите на лаймска болест и марсилска треска.

- При комарите как стои въпросът?

- Там хората трябва да са внимателни, защото се случи доста топло и влажно време в началото на лятото. Съветвам хората да използват апарати в домовете си и репеленти навън, защото вече в съседна Сърбия имаме смъртни случаи заради западнонилска треска, което е едно от заболяванията, предавани от нашенските комари.

- Притеснява ли ви маймунската вариола?

- Не, не ме притеснява, защото е малко надценена. Както в момента са няколкото регистрирани случаи на треската Марбург в Африка.

Това е една треска, която за съжаление микроогранизмът – неин причинител, вирусът е обект на изследване преди години за възможна употреба като бактериологично оръжие и именно затова, докато бях директор на Националния център по заразни и паразитни болести, направих така, че да имаме възможност за лабораторна диагностика и на тази треска.

- А тя може ли да бъде внесена в страната?

- Много малко вероятно. Епидемиологията на нейното разпространение отново е чрез много пряк контакт с телесни течности и кръв на заразения. Трябва много близък контакт. Но е факт, че тази треска е много смъртоносна и по това много прилича на треската Ебола.

- Във Великобритания миналия месец алармираха за открит вирус на полиомиелит – детски паралич...

- Това е много важен въпрос и се радвам, че ми го задавате. Във Великобритания се прави едно интересно изследване във фекалните води на големите градове – преди пречиствателната станция се взимат проби от фекалните води на целия град и с генетични методи се търси включително и полиомиелит.

Чрез тези редовни изследвания те откриват дериватен вариант на втори тип детски параличен вирус. Те са три типа – различни генетични, от живата ваксина за полиомиелит, която се прилага в много малък брой европейски държави.

Почти всички ваксинации в Европа се правят с убита ваксина, затова във Великобритания се учудват, когато виждат жив вирус на този ваксинален тип, когато обаче вече е дериватен.

Защото, когато е много горещо времето и когато вирусът от ваксината срещу детски паралич минава от дете на дете, той може да мутира, да се измени и да стане болестотворен. Именно това притесни колегите във Великобритания, така, както преди пет години в Израел, отново във фекални води, беше открит дивият тип вирус на детския паралич. 

- А в България правят ли се подобни изследвания?

- Докато бях директор, се правеше и в националния център. Взимаха се проби от фекалните води на столицата и други големи градове и се търсеха гени на микробна резистентност при някои бактерии. Бях направил постъпления да се прилага същото нещо и за търсене на полиомиелит и коронавирус, защото тези резултати могат да дадат една добра информираност. Така че много бих се радвал, ако започнатото от мен преди години се развива като направление и във фекалните води да се търсят не само механизми на лекарствена резистентност при бактериите, но да се търси и детски паралич, и COVID.

- Полиомиелитът е едно забравено в България заболяване и ваксината срещу него е част от задължителния имунизационен календар. Там обаче се наблюдава сериозен спад на обхванатите. Притеснява ли ви, че е възможно завръщането на такива стари болести?

- За съжаление политиката на министерството през последната година доведе дотам, че се наблюдава един спад при обхвата за ваксинопредотвратими заболявания. Аз лично имам най-големи опасения именно по отношение на детския паралич, както и на дифтерията. Защото спадът на имунизационното покритие е критичен и трябва да се вземат мерки от новите специалисти, с новите виждания и новите идеи.

- Тревога имаше и заради многото украински граждани, които потърсиха убежище у нас и чиито деца са в детските градини и училищата. Проблемът е в разминаването именно на имунизационните календари...

- Българските родители трябва да бъдат спокойни, защото всички украински деца, които са постъпили в детско заведение или училище в България, са били изследвани с най-добрите класически, освен генетичните методи в Референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести. И мога да ви кажа, че нито едно дете не е оставено неизследвано. 

​Това е той:

Роден е на 24 декември 1955 г.

Завършва Медицинска академия-София през 1981 г. 

Има придобити специалности по микробиология, имунология, епидемиология на инфекциозните болести

През 1995 г. става доцент, а след това през 2008 и 2009 г. – доктор на медицинските науки и професор 

че от тридесет години е работил в Националния център по заразни и паразитни болести, който оглавяваше до 2021 г.

Консултант е на Столична община по въпросите с ваксинацията и контрола на пандемията