Колкото е по-опасен едни микроб, който предизвиква антигенна реакция, колкото въпросният организъм е по-слабо смъртоносен, толкова той е генетично по-разнороден. Всяка година различни вариации на грипа идваха в България. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в своя онлайн лекция на тема "Ваксини, имунизации: от основните принципи към новите разработки. Ваксини срещу COVID-19".

Именно това са трудностите и при коронавируса. Колкото и да се плашим от коронавируса и колкото и да се изписа за него, той не е толкова смъртоносен и вирулентен, именно затова и създаването на ваксината срещу него не беше толкова трудно.

Това да се направи една масова ваксинация си е изпитание на системата, но това да се включат личните лекари, усъвършенства се системата, създадат се мобилни екипи, мисля, че до края на лятото ще имаме два милиона - 2 млн. и половина ваксинирани", изрази надежда той.
 Европа няма да се допусне ваксина, която често ще предизвиква нежелани реакции, недай си Боже трайни реакции на увреда на ваксинираните", посочи още той.

„Пандемията от коронавирус нагледно показа на света какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини. Това щеше да е постоянно от раждането на европееца до дълбоката му старост маски, дезинфекция, отстояния. Дай Боже, това да не продължава, ако имаме достатъчно ефективна ваксина и най-вече ако правилно обществото реагира на тази ваксинация и другите противоепидемични мерки“, допълни той.

Проф. Кантарджиев обясни и разликите между ваксинация и имунизация.
„Имунизацията е, когато у един човек се създаде невъзприемчивост на заболяване. Имунитетът е широко понятие. Той може да се придоби чрез ваксиниране, преболедуване на заболяването или чрез т.нар. пасивен имунитет – да внесеш в организма подготвени антитела. Плазмата, която е при коронавируса, е създаване на пасивен имунитет у човека“, даде за пример той.

По думите му ваксинацията се прави с цел предпазване от дадено заболяване.
„Ваксинация е, когато предпазваш някой с поставяне на ваксина. Целта е да се предизвика имунен отговор у имунизирания, да се предпази да не заболява или при някои ваксини правиш така, че и да се разболее, ще кара леко, защото организмът му е подготвен за среща с този микроб“, поясни проф. Кантарджиев.
 


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!