Следим случаите със западнонилска треска. Миналата година имаше 15 случая и двама починали. Заболяването не може да се пропусне и скрие, коментира  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Комарите носят този вирус. Всички са застрашени, особено децата. Не допускайте комарите да навлизат там, където спите и не ходете на места с голямо количество от насекомите. Пръскайте се с репеленти срещу комари. Пръскайте и дрехите, и тялото си", посъветва той зрителите на Нова телевизия.

"Балканите са застрашени от западнонилската треска. В Гърция много хора имат антитела срещу болестта, но българите, които отидат на почивка в страната не толкова. Нека се пазят", каза още той.

Що е Западнонилска треска и има ли опасност за българите?

Във връзка с бума на кърлежите тази пролет проф. Кантарджиев призова хората, докато не се засуши, да не се търкаляме в тревата. "Лаймската болест е една от 10 инфекции. Най-важното е, когато те ухапе кърлеж в града, в парка, след връщане от гробища - със свалянето на кърлежа не трябва да се бие тетанус. 10,2 пъти намалява вероятността да се разболееш, с добра превенция” , допълни професорът.

Уникален народен метод за вадене на кърлежи (ВИДЕО)

Два нови случаи на морбили са регистрирани през последните дни. „Само не се плашете! Морбили – това е една детска инфекция. Проблемът е когато заболеят деца до 1-годишна възраст, след 10-тина година могат да се появят неврологични усложнения. По информация от тази сутрин, регистрираните случаи от февруари до сега са 997”, посочи директорът на центъра по заразни и паразитни болести.