Не очаквам след 15 дни намаляване на случаите. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в интервю за "Монитор". По думите му удълженият срок на сертификата и даването му след първата доза крие епидемиологичен риск, а освен това все още не е постигнат максималният брой новорегистрирани на ден. По думите му следващите две седмици ще са много тежки. Ето какво още каза той:

- Проф. Кантарджиев, вече са факт новите противоепидемични мерки в цялата страна. Заложи се на зеления сертификат, това ли е по-удачният вариант в настоящата ситуация?


- Заповедта и всички ограничения на Министерството на здравеопазването са твърде закъснели. През лятото трябваше да се обявят датите кога през есента ще започне изискването на COVID сертификатите за посещение на заведения, спортни мероприятия, фитнес центрове, молове и културни мероприятия като концерти, опери и изложби. Сега тази мярка е не само твърде закъсняла, но твърде изненадваща за обществото.

Мерките трябва да бъдат навременни. В момента повечето от областите в страната са в състояние на дифузно разпространение на заразата и такива мерки едва ли биха постигнали нещо. Освен това от заповедта не става ясно каква е готовността на системата да проведе контрол и да се организира за тестовете, които ще се предоставят за широката употреба.

Неяснотите са повече от яснотите, затова буди недоумение фактът, че моменти от заповедта с часове се променят. Например изискванията за сертификат на децата над 12 години. Първоначално щеше да се иска документа на тези над 12 години, а после над 18 години. Всяко променяне на заповедите в хода на тяхното обявяване води до увеличаване на така или иначе нагнетеното недоверие на обществото към мерките, които се предприемат от Министерството на здравеопазването.

- Доколко е удачно на закрити места да се събират хора с отрицателен антигенен тест?

- Като специалист с 40-годишна практика мога да кажа, че за изследването е изключително важно правилното взимане на материал. Видях по телевизията някои да бъркат по върха на носа си с тампони, с които след това трябва да се доказва дали имат коронавирус. Това буди у мен силно недоверие в липсата на мерки, инструкции и контрол за правилното провеждане на тестове.

Не можах да разбера кой ще прави тестовете, как ще се докладват, кой ще издава сертификатите на базата на антигенен тест.

- Здравните власти решиха и хората само с една доза от двудозовите ваксини да могат да влизат навсякъде, това крие ли рискове?

- Силно ме учудва това решение. Първо, това крие голям риск някои да не поставят и втората си доза. Второ, това сериозно противоречи на кратката характеристика на продукта. Никъде по света не се издава сертификат след първата игла.

Не знам до каква степен това е юридически издържано. За мен това решение е недоразумение.
Освен това не знам как министърът ще обясни на ЕК и Центъра по контрол на заболяванията за удължаването на срока на валидността на сертификата от общоприетото в ЕС и даването на такъв за преболедувалите, които са диагностицирани с антигенни тестове. Не знам на какви експертни основания го прави в нашата страна.

Злокобен характер придобиха нещата напоследък с прехвърлянето на отговорност. Трябва да се знае, че министърът на здравеопазването е човекът, който може да променя кратките характеристики на някои лекарства, в това число и ваксини. Не знам това доколко ще е полезно за България, но гарантирам, че няма да е възприето от регулаторните органи в ЕС и Центъра по контрол на заболяванията в Стокхолм.

Освен това в момента има голямо напрежение в системата поради отказа на работа на електронната система. Спирането на функционирането й е много притеснително, защото не само че хората не могат да си вземат сертификат, но не могат да се въведат ваксинираните, заболелите и изписването на лекарствата.

- От епидемиологична гледна точка рисково ли е да се удължи срокът на COVID сертификата от 6 на 12 месеца?

- Това води до риск от епидемично разпространение и го оценявам като паническа мярка на хора, които не са свършили своята работа през лятото, когато можеше повечето българи да бъдат ваксинирани. Гузни усмивки „ами не искат да се ваксинират“ като специалист и българин не ме удовлетворяват.
В този момент удължаване на срокове, които в ЕС са възприети, ги считам като риск за епидемично разпространение в нашата страна.
 
- Какъв ефект може да се очаква от въведените мерки?

- Не мисля, че закъснелите мерки могат да доведат до друго освен отрицателен обществен отзвук. Нищо не може да промени епидемичната обстановка, която и без това е доста усложнена от абсолютното бездействие на министъра през последните 6 месеца, особено като се добави, че мерките не се спазват. Винаги съм бил на принципа да се взимат навременни не тежки мерки в такъв период на разпространение на инфекцията, че след 15 дни хората сами да видят ефекта и намаляване на случаите. Сега не очаквам след 15 дни да имаме намаляване на броя на смъртните случаи.

- Увеличаване очаквате ли?

- Да. Негативният показател, свързан с голямата смъртност от COVID-19, ще продължава да се увеличава. Вместо да нареждаше на Националния център по обществено здраве и анализи да направят доклад за смъртността, министърът трябваше да вземе мерки сега смъртността да не е толкова голяма при наличие на ваксини.

В началото на седмицата бяха достигнати върхови стойности на брой починали за един ден на третата и втората вълна. Леталитетът от началото на четвъртата вълна, която още не се е развила, е по-висок от този на третата вълна. Трябва да се има предвид, че все още не е постигнат максималният брой новорегистрирани на ден за тази вълна. Не сме постигнали и максималното ангажиране на интензивните отделения за лечение на коронавирус. За съжаление отговорните за това се смеят неадекватно на интервюта, докато се говори за умрели от инфекцията и то при наличието на ваксини в 21-ви век.

- Според вас кога ще е пикът на четвъртата вълна и по колко случая на ден ще има?

- Не мога да ви кажа точни дати. Мога да кажа, че следващите две седмици ще бъдат много трудни за системата на здравеопазването. Заради неглежирането на проблема с пандемията за съжаление има вероятност възходящото развитие на епидемията да продължи и след следващите две седмици. След като минат тези две седмици, ще се разбере дали ще продължи да се влошава ситуацията или ще започне много бавно да се подобрява ситуацията.

Засега не може да се говори за край на тази вълна при наличието на компактно живеещо население, което е неимунизирано. За съжаление при тях няма напредък във ваксинираните. Нарастването на желаещите да се ваксинират през последните две седмици е заради поставянето на трета игла. През последните дни също има ръст.

Дай боже системата да се справи, защото вече в големите градове е налице бързото развитие на епидемията и поставянето на ваксината поставя в риск от заразяване по време на самата процедура. Всичко това е, защото бяха пропуснати златните 140 дни през лятото, когато нямаше инфекция, имаше ваксини, имаше и капацитет за провеждането на имунизацията. Министерството пропиля това време, занимавайки се с търсене на слабости при управлението на предишни вълни и кризи. Сега цялото общество вижда как големите критикари в момента се справят.

- Именно защото е много сериозно положението според вас трябва ли да има локдаун?

- Лично моето мнение е, че ненавременните локдауни, които не се приемат от обществото, нямат ефекта, който можеше да има. Дори мерки, много по-леки от локдаун през пролетта на 2020 година, доведоха така, че бяхме държавата в Европейския съюз с най-малко разпространение на коронавирусната инфекция до момента, в който системата на здравеопазването можеше да се подготви – да има кислород в болниците, медицинският персонал да бъде обучен, снабдени с лични предпазни средства, и да преодолеят шока и страха от заразата.

Локдаун в пълния смисъл на думата парализира икономиката и целия стопански живот в едно несигурно политическо и икономическо положение на страната. Припомням само, че беше обещано здравната криза да се управлява неполитически.

- Детските градини продължават да работят, но учениците в общините, в които заболеваемостта е над 750 на 100 000, минават на онлайн обучение...

- В София на 14-дневна база заболеваемостта е над 800 на 100 000. На заседанието на столичния оперативен щаб от отговарящите за училищата бяха поставени някои въпроси. Бях учуден защо не са взети предвид в заповедта на министъра, който каза, че е съгласувал заповедта си с МОН. Това прехвърляне на вината от едно на друго министерство не действа добре на работата и не вдига авторитета на институциите пред обществото.
Подкрепям детските градини да останат да работят.

- Създадоха се COVID зони, облекчават ли системата в действителност?

- COVID зоните не са работещи. Трябваше хората, които не са здравноосигурени, да могат да бъдат лекувани безплатно. Прави впечатление и противоречието на това, което казват лекарите, работещи в мрежата, и това, което говори министърът.
 
ВИЗИТКА:
-Завършва Медицинската академия в София през 1981 г.
-През 1986 г. придобива специалност „Микробиология“, през 2001 г. придобива специалност „Клинична имунология“ и през 2004 г. - специалност „Епидемиология на инфекциозните болести“
-Над 30 години работи в НЦЗПБ, като една трета от тях е шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, преди да бъде пенсиониран през юни
-Бивш член на Националния оперативен щаб
-Председател на Българската асоциация на микробиолозите
-Член на Управителния съвет на Европейската конфедерация по медицинска микология
-От юни 2021 година е консултант на Столичната община за ваксинационния процес