Ако имаме съмнение за коклюш, квалифицираният лекар е наясно и може клинично да постави диагнозата. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Центъра по заразни и паразитни болести. 

"Ако детето е било в контакт с друго дете или възрастен с коклюш и започне да кашля, лично аз като лекар веднага бих предприел прием на антибиотик.

Правилният антибиотик, ако се даде на детето, то няма да кашля дълго време, даже може и да не получи въобще пристъпната, характерна за заболяването, кашлица.

И най-важното няма да заразява другите деца", поясни експертът, цитиран от "Фокус".

Той се позова на Европейския център по контрол на заболяванията в Стокхолм, според който средството за лечение на коклюша, е антибиотикът.  

"Антибиотикът трябва да се дава преди да са минали 2 седмици от началото на кашлицата. Защо?  

Защото е известен фактът, че две седмици след началото на пристъпната кашлица, бактерията вече не причинява кашлица. Просто токсинът, който се е отделил от бактерията, дразни центъра на кашлицата в мозъка и тя продължава от много седмици до 3 месеца.

Затова даването на антибиотик при дете, за което се съмняваме, защото е било в контакт в класа с кашлящо дете или възрастен човек, е средството за изход от ситуацията. Това го казва Европейският център по контрол на заболяванията.

Същото е мнението на американските центрове по контрол на заболяванията в Атланта и Джорджия", поясни професорът.

Проф. Кантарджиев каза още, че антибиотикът, когато се дава от самото начало, облекчава състоянието на детето.

"Тогава детето кашля седмици, а не месеци. Много важно е, че детето, взимайки антибиотик, няма да заразява други деца", категоричен е експертът. 

"Нещо повече: в Съединените щати справка на най-големият учебен сайт за лекари дори разглежда въпросът за профилактика с антибиотици", каза проф. Кантарджиев.  

"Какво значи профилактика? Като се разболее едното дете и имаш повече деца вкъщи, като знаеш как си окалпазанил имунизациите им, страхуваш се основателно, че ще направят коклюш, без да са болни им се дава макролиден антибиотик.

Някои от тях за по-кратък период, други могат да се дават до 2 седмици. Това е профилактиката с антибиотици, която е много важна, защото прекъсва епидемичната верига", каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Той посъветва, в ситуацията, в която се намираме в момента, да се издирят всички деца, които не са реваксинирани по време на COVID епидемията. Особено да се обърне внимание на реимунизацията преди тръгване на училище и реимунизацията в по-напредналата детска възраст.

"Ако спазим тези неща и ако се ваксинират допълнително членовете на семействата, които очакват новородено, мисля че проблем няма да има", каза професорът.

По думите му дали бебетата ще се имунизират на месец и половина или на два месеца, няма кой знае какво значение.

"По-важното е да се имунизират бременните жени, както и бабите и дядовците, който очакват бебе в семействата и ще помагат за отглеждането им", каза д-р Тодор Кантарджиев.