"Четвъртата вълна е най-мощната до момента. Нейният връх беше на 4 ноември, и от там нататък тя спада. Спада и броят на хората които са в болниците. Надявам се да посрещнем добре новата година", това заяви съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова в ефира на БНТ.

Всяка една епидемия която е започвала, винаги е свършвала. Въпросът е как ще свърши, впрегнали сме всичките си усилия да намалим щетите и да има по-малко жертви. Може да има и още вълни, може да има и други пандемии, обясни тя.

Добра новина е, че се ваксинират повече хора, изчисленията показват, че вече имаме 30 процента ваксинирани, от хората които подлежат на ваксинация. Световната практика показва, че ваксинираните боледуват по-рядко и по-леко, посочи здравният експерт.

Този тип вируси винаги протичат на няколко вълни. При учениците риска от разпространение на инфекция е по-малък отколкото тяхното недобро образование. Мисля, че трябва да се радваме на всеки хубав миг живота си и да посрещнем празниците с по-леко сърце.

Епидимиологът призова рисковите групи да се ваксинират.

Според нея имунитетът започна да спада след 6-ия месец и реваксинацията е необходима. Хората не е необходимо да чакат точната дата. Лекарят който им поставя дозата, съобразява дали може или не може. Разумно е преди празниците, когато се срещаме с повече хора да се реваксинираме, добави тя.

"Зеленият сертификат е успех. Не става дума за принуда а за шанс да живееш нормално в условия на пандемия" - обясни проф. Кожухарова.

Бих искала да не съм го виждала, каза тя по повод отхвърленото вчера предложение да се въведе зеленият сертификат в парламента. Според нея депутатите не оценяват противоепидемичните мерки, като голямата част от тях не използват и маски.

"Информационната кампания трябва да се води първо при тях. Много съм обезпокоена от тяхната реакция. Всички са равни - но някой са по-равни от равните, много ме обезпокои това. Не е възможно ние да разбираме, че това е начинът да се справим с пандемията, а те да не го разбират" , заяви здравният специалист.

Хапчетата действат когато човек вече е болен, нека да използваме ваксините, призова тя. Наблюдаваме едно адаптиране на хората към вируса и към вируса към хората, завърши тя.