Началникът на Националния оперативен щаб за мерките срещу корона вирус ген. проф. Мутафчийски отговари на въпроси на Илиана Беновска на извънредна пресконференция от 7-ми март по повод информацията за двама потенциално заразени с корона вирус в България.
 

Илиана Беновска: Проф. Мутафчийски, може ли да се направи извод, че корона вирус се разпространява и на местна почва в България без да има вирусоносители преносители от други държави?

Втори въпрос, означава ли, че независимо, че цитирахте тестове, които са европейски и световнопризнати, може да се мисли, че медицинските специалисти, а и всички околни в тесен и широк кръг около тези лица биха могли да бъдат потенциално заразени?

И трето – вярна ли е хипотезата, че ни е „много широка цедката“, се изрази един Ваш колега, при тестването и затова досега не сме открили коронавирус? И в заключение – ако това се окаже фалшива тревога, няма ли да бъде „компрометиран“ вашия щаб?
 
Ген. Мутафчийски: Дай Боже да бъде „компрометиран“ нашия щаб, въпреки че е наивно да го мислим! След това за „цедката“, аз вървя отзад напред, за „цедката“  ние следваме практиките, които са в най-развитите европейски страни.

Ние не поставяме стандарти в борбата с коронавирус инфекцията и методи за ограничаването й. Всъщност следваме примерите на най-стриктните държави, които са в Европа, така че нямаме комплекси в това отношение. Трето за контактните лица в медицинските заведения ...
 
Илиана Беновска: И други прилежащи лица!
 
Ген. Мутафчийски: Вие много добре знаете, че в Италия беше възникнал такъв проблем, първите, които се заразиха, бяха медицинските лица поради това, че те не бяха заподозрели коронавирус инфекция.

Само че благодарение на работата на щаба и благодарение на вас медиите, за което искрено ви благодаря, тази работа я говорим от много време, тези пациенти, за които говорим, не са в обикновени отделения, те са в инфекциозни отделения, в които се подозира, че има такива постъпили пациенти.

И ние смятаме, че колегите са били достатъчно разумни, за да се защитят. И тук вече ми се губи първия Ви въпрос?
 
Илиана Беновска: Първият е може ли да се направи извод, че корона вирус се разпространява по някакъв различен начин в България без преносители отвън?
 
Ген. Мутафчийски: Много добър въпрос! Същия въпрос си задаваме и ние. Губи ни се нулевия пациент.

Правилно разсъждавате, че тези пациенти, както каза и доц. Кунчев, не отговарят на профила, че те са пътували, че те имат връзка с чужбина, с някакви рискови дестинации. Да, тези пациенти нямат връзка с рискови дестинации.

Сега ще изясним с контактните им лица, които между другото при двата пациента заедно с медицинския персонал са по около 20 – 23 човека, дали там няма да излезе нещо. Засега е рано да дам такъв отговор.
 
Илиана Беновска: А имате ли подготовка, ако се окаже, че корона вирус се разпространява в България по някакъв различен начин, каква превенция да се вземе, без да е пренесен през граница?
 
Ген. Мутафчийски: Няма как да бъде по различен начин, той се разпространява по един и същ начин.
 
Илиана Беновска: По въздушно-капков път?
 
Ген. Мутафчийски: Да, от човек на човек. Човекът го е донесъл отвън, кой е този човек ще установим.
 
Илиана Беновска: Само за да не възникне паника, може ли да уточните още веднъж кога ще имате готови резултати от тези два случая?
 
Ген. Мутафчийски: Утре най-рано в 10 часа за всички контактни лица и за пациентите.
 
Илиана Беновска:
И пак ще го съобщите?
 
Ген. Мутафчийски:
Да.
 
Илиана Беновска: А каква социална категория са потенциално заразените лица? В какъв кръг са общували, жената очевидно е пенсионерка, а мъжът е вероятно работещ или учещ?
 
Ген. Мутафчийски:
Съжалявам, не съм упълномощен от потенциалните заразени, те са в съзнание и с акъла си и не са ми разрешили да разпространявам с какво се занимават и как се занимават.