От утре ни чака цяла седмица, дори две - топло време. Този студен период приключва днес. Това съобщи в ефира на bTV климатологът проф. Георги Рачев.

"От понеделник в София температурите ще достигнат 20 градуса. Топлото време през този период е аномалия. То ще се запази до 13-14 ноември, нещо като втора серия на "циганското лято". 

В четвъртък и петък може да има малко валежи. Минималните температури пак ще бъдат нетипично високи. Вървим към глобално затопляне", категоричен бе експертът.

"Зимата в Европа ще бъде топла. В България ще има сняг, поледици, вихрушки, но за по-малко време. 

На Балканите валежите от сняг се очаква да бъдат в нормата или малко под нея, което означава, че в планините ще си натрупа сняг за туризъм и за ски спорт. Ще натрупа страшен сняг в Алпите през следващите две седмици", заяви още проф. Рачев. 

Крайно време е всички политически сили да решат въпроса с българските коли, паркът ни е убийствено стар. Трябва да се помисли за спирането на вноса на стари автомобили, защото това е много чувствителна част от нашия живот, но трябва да се мисли за това, което дишаме всяка минута. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната