"Ако нещата продължават така с коронавириса, до месец ще имаме свободата, която имахме отпреди пандемията", смята климатологът проф. Георги Рачев.


Според него обаче едва ли ще има силен сезон, защото хората са много наплашени.

"Началото на туризма по морето ще се забави и ще започне от 1 юли, а предпочитаният транспорт ще е автомобилът", заяви той в сутрешния блок на bTV.

"И цяла рота кихащи да се строят на плажа, от морето не може да дойде зараза, а само прохлада", категоричен бе климатологът, който допълни, че "едва през юли може да се очаква нашествие по черноморските ни курорти". 

"Май и юни е времето на градушките. Но сега те са много дребни в този момент и са ограничени, щетите са сравнително малки", разкри той по повод на метеорологичната обстановка в страната от последните дни.

БЛИЦ припомня, че тази седмица силна градушка помля части на България, а хората бяха съкръшени заради нанесените щети и заявиха, че "сякаш сняг е затрупал всичко".

"Смутно, динамично време ни чака не само до края на месеца, но и в началото на юни. Ще има интензивни валежи, градушки, гръмотевична дейност, особено в следобедните часове. Доста е хладно, което се дължи на обстоятелството, че градушките са слаби", поясни климатологър. 

Времето тотално се чална! Сняг затрупа части от България СНИМКИ

"Но лятото ще бъде хубаво, гарантирам", каза още проф. Рачев.

За юли американските метеоролози твърдят, че ще е по-влажен, а европейските обратно - че валежите ще са 80% от нормата. За култовия месец август прогнозите са за нормални температури според американците, а според европейците ще е дори 1-2 градуса над нормата. До края на седмицата ще има повече слънце сутрин, а следобед повече гръмотевици", прогнозира климатологът проф. Георги Рачев.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната