Още няколко дни ще остане студено. Средната месечна температура в София е 15 градуса. 4 градуса сме под месечната норма. В края на другата седмица трябва да дойде топлото. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

По думите му се формира в момента средиземноморски циклон.

"Тина, която я дъвчем повече от седмица, отслабна, отиде на север и в челото на този средиземноморски циклон ще идва топъл въздух от Африка. Има 15-10% да усетим вече лято", смята климатологът.

"Следващия вторник прогнозирам много слънце, а то малко да пекне и става топло. Въпросът е дали ще е един час, два часа, но и денят е по-дълъг вече. Днес уж ще имаме последен ден застудяване, след това започва това увеличение на температурата - ще достигне до 19 градуса", посочи проф. Рачев.

"Ако се сбъдне прогнозата този средиземноморски циклон да донесе топло време, може температурите да са и с един - два градуса по-високи", смята той.

По думите му около 24 май и абитуриентските балове трябва да се има едно на ум - до обед ще е топличко, а след това ще превали", предупреди експертът.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук