Цветница на закрито, Великден може на открито, но сушинката да е на близо. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

По думите му ще има влажен студен циклон, който ще определя времето в тези четири дни около Цветница от събота до вторник. В България ще нахлува един свеж въздух.

Над 600-800 м ни очаква сняг. Хората, които ще пътуват по проходите, трябва да се приготвят. Ще има и вятър, което означава, че ще има навявания. Бяхме обещали на скиорите сняг до Великден, явно ще има и малко след това", каза още той и допълни, че в последните години масовото снеготопене е след Гергьовден.

10-15 градуса ще паднат максималните температури. Значителни валежи по Цветница и в понеделник. Студеният въздух ще нахлува на две порции в неделя и неделя срещу понеделник.

„По Великден отново навън и сайванта да е под ръка, за да може да се преместиш. Няма да е толкова брутално студено, както се очаква да стане сега в понеделник и вторник“, прогнозира още той.

Застудяването ще продължи и в неделя, за да паднат температурите до 7 градуса в понеделник. В затворените котловини температурите може да паднат и под нулата.

От вторник – 19 април, ще започне постепенно повишаване на температурите.

В четирите почивни дни за Великден времето ще е динамично – ще се редуват слънчеви с дъждовни дни, сочат данните към момента.

 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.