Студът най-после ще отстъпи място на топлото пролетно време през предстоящата седмица. Спокойно можем да хвърлим якетата в гардероба и да извадим късите ръкави, съобщи за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

В неделя и понеделник максималните температури ще достигнат 17-22 градуса, на места и 23, а минималните ще останат също високи – между 8 и 13 градуса, уточни климатологът.

Валежи

С повече слънце и без валежи ще бъде в сутрешните часове на понеделник. Следобед в първия ден от новата седмица се очакват краткотрайни превалявания, допълни климатологът. По думите му ще остане топло до средата на седмицата. Прогнозата е за типично майско време, изтъкна проф. Рачев.

Застудяване

В четвъртък се очаква леко застудяване. Температурите ще паднат с до 2-3 градуса, а след ден-два отново ще се повишат.

На Гергьовден ни очаква приятно време, като живакът ще бъде между 18 и 23 градуса. На празника ще вали топъл краткотраен дъжд. Чадъри ще ви трябват около обед в Западна България и в следобедните часове в източната част на страната и в планинските райони.

Със сигурност няма да вали през целия ден, както е в зимните месеци, подчерта климатологът.

Агрометеорологичната обстановка е благоприятна, каза още той. Пролетните култури царевица и слънчоглед вече прорастват и образуват листа. В сряда и четвъртък ще е благоприятно за третиране с необходимите препарати, за които е необходимо да няма валежи, обясни проф. Рачев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук