През България ще премине една хубава порция свеж въздух. „Това, което виждаме навън, е развенчаване на мита, че преходните сезони – пролет и есен, изчезват. Това не е така“, каза в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

„Сбъркано време“ ще доведе до сериозна облачност и повсеместни валежи. Те ще бъдат с гръмотевици, краткотрайни, на петнист характер, типични за лятото. По време на празниците за 1 и 6 май ще бъде доста шарено времето, а чадърът трябва да е под ръка, предупреди климатологът.

Според европейския модел за Гергьовден ще вали, а американският давал малко по-постни валежи, каза още той. 

Около 1 май и Гергьовден времето ще е шарено. В началото на месеца в Западна България, а впоследствие и в останалата част, ще има купесто-дъждовна облачност и превалявания. На 6 май също се очертава да е дъждовно.

През седмицата времето в София ще е динамично и пролетно, допълни Рачев. 

В София температурите ще са типично пролетни – максималните между 15 и 18 градуса. Ще има краткотрайни превалявания, но доста интензивни, така че не трябва да забравяме чадърите си.  

Днес и утре времето ще е динамично в цялата страна, но температурите ще се вдигат. 

По думите на проф. Рачев дотук април месец е с около градус и половина под нормата. Единствено Варна и Бургас са с нормални средномесечни температури.

„Температурата на морската вода вече е 12-13 градуса и вървим бавно към затоплянето и морето“, допълни климатологът.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук