Днес е първият ден на климатичното лято и се надявам това да е най-студеният ден през цялото лято. Времето е лошо. Ще бъде доста хладно особено в Западна България.
 

Това заяви в ефира на bTV климатологът проф. Георги Рачев. 

"Надеждата е, че се вижда едно много плавно покачване на температурите. Причината е антициклонът "Валтраут". Той като прахосмукачка смуче студеният въздух да дойде над нас", обясни климатологът.
 
Той коментира побелелите върхове в различни части на страната тази заран, които БЛИЦ вече ви показа:

"На 7 юни 1994 г. на хижа „Алеко“ е имало 50 см снежна покривка, а в Бояна рано сутринта е валял обилен мокър сняг. „Не е нещо изключително необичайно, но не е и много типично за това време на годината“, каза той.

"Температурната аномалия в днешния ден показва, че в Западна Европа днес е много по-топло, отколкото трябва да е. А ние сме с 8-10 градуса по-ниско от нормалното", каза той.
 
"Втората половина на юни ще има типично лятно време – слънце сутрин и валежи следобед. Валежите няма да са големи по обем", успокои Рачев.

Той все пак реши да посочи аномалията на деня: "Днес морето ще е по-топло отколкото ще е температурата на въздуха – водата ще е до 19 градуса, а въздухът около 16“, каза климатологът.

"Тържествено обещавам, че след 15-20 юни на морето ще бъде много добре и със слънце. Температурата на водата след 20-и юни ще мине 21 градуса“, обеща Рачев.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната