Дали е реална ситуация или не, все още е рано да се говори, защото решението за състава на Министерски съвет (МС) е на коалиционните партньори и на парламента. Хората вече за трети път са много чувствителни за това кой ще поеме даден сектор.
 
Това заяви спряганият за нов здравен министър в кабинета на "Продължаваме промяната" (ПП) и председател на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова пред БНТ.
 
"Тя посочи, че COVID-19 показа проблемите на здравната система. Отговорността е голяма към всеки един министър и на неговия екип, но ние сме стигнали до един момент, в който всеки трябва да помогне, да даде кредит на доверие", настоя проф. Сербезова.
 
"Зоната на комфорт винаги, когато аз съм я напускала, ме е водила напред. Ще дойде един момент, в който хората ще започнат да дават на обществото. Много пъти аз съм излизала от своята зона на комфорт и знам какво е да се носи отговорност и да се работи в държавната администрация", категорична бе проф. Сербезова във връзка с това дали би станала здравен министър в мандата на "Продължаваме промяната".
 
Тя настоя решенията в здравеопазването да бъдат надграждащи. "Всички мерки следва да бъдат консултирани с експертите и организациите, трябва да бъде създадено най-доброто възможно като условия за работа на лекари", обясни проф. Сербезова.
 
Според нея от самото начало трябвало да бъде по-добре комуникирана кризата с коронавируса за това как бяхме информирани с числата за смъртност, заболеваемост, мерките и ваксините. "В това време се раздели обществото "за" и "против" ваксини, лекари срещу фармацевти", посочи проф. Сербезова.
 
За бъдещата детска болница в двора на болница "Лозенец", тя заяви, че трябва да се направи анализ на всички "за" и "против", да се консултират отговорните за това кадри с експертите, ръководството на болницата с Министерство на здравеопазването.
 
Комуникацията в здравеопазването е особено важна, каза тя. По думите ѝ в последните години механичното привнасяне на опит и вземане на решения не е удачно. Трябвало е да се коментира по-просто проблемът с ваксините и да бъде ясно, че те са изпитани на всички нива: "Има доверие в системата и затова хората са скептични към ваксините".

Тя коментира и новият вариант на COVID-19: "Ще има кръстосан имунитет. Ваксинираните ще бъдат предпазени в някаква степен от този вариант".