Този сценарий, който е неблагоприятният, се сбъдва. Като казах 3000 в края на август - те са толкова. Друг е въпросът колко са регистрирани. Това заяви в ефира на Нова телевизия и "Здравей, България" математикът проф. Николай Витанов.

София-град трябва да е най-тежко засегнат. Той обаче в момента тръгва да излиза от червената зона и да се връща в жълтата. Има случаи, които се губят. Има хора със симптоми, но не се регистрират. Те не търсят медицинска помощ, а се лекуват у дома.

"Това се доказва, защото броят на регистрираните случаи не е голям, но смъртните случаи расте. То е като руска рулетка - опирате пистолет. Повечето случаи преминават добре и няма куршум. При други обаче се налага хоспитализация", обясни Витанов.

Той коментира и високия ръст на смъртните случаи:

"До края на септември ще сме с висока смъртност. Другата седмица случаите ще са до 60-70, а във вторник 100+. Това очаквам за следващата седмица".

Според него прогнозата му предсказва много добре случващото се. "През следващата седмица ще имаме по 2300-2400 заразени дневно", добави математикът.

"София-град беше в червената зона, намаля броят на регистрираните случаи и сега те са в жълта. Давам пример - човек е ваксиниран, пипва го вируса, но го кара леко и си казва - аз така или иначе съм ваксиниран, ще го изкарам леко, дай ще си стоя просто у дома, но няма да се тествам", разказа експертът.

"Този щам удря всичко наред, дори и бебета. Идва все пак от Индия, затова ни удря и лятото и поразява и младите", обясни той.

"10 души в момента заразяват 13-14 човека. Обхватът на заразата расте", каза той. 

"В София и Пловдив все още няма дифузно разпространение. Най-големите области не са в него. Това показва, че има мегдан броят на случаите на ден да расте още", каза математикът.

Има няколко варианта кога ще е пикът. Според него първоначално той е трябвало да бъде в средата на септември. "Сега обаче се очертава да има и вторичен пик. Той може да е по-нисък от първия, но може и да е по-висок. Има и опция двата да се слеят", разкри той и добави, че именно заради нерегистрираните случаи, които не се карантинират, може да чакаме втория пик.

Според него с мерки може да се влияе на пика. "Никога не съм се месил на политиците за техните решения. Моята логика е една, на лекарите друга, на политиците трета. Политическата логика изисква да няма мерки максимално дълго. Моята логика обаче е за мерки, за да се избегне вторият пик", каза той.